23 Jan w-EET-je wat Surströmming is?
Je moet het maar durven, Surströmming eten. Het is gefermenteerde Baltische haring, of simpel gezegd ‘rotte’ haring, en al sinds de 16e eeuw een hoofdbestanddeel van de Noord-Zweedse keuken. Deze keuken kent een lange traditie van jagen, vissen en het conserveren van voedsel voor de lange winters. Het fermentatieproces van deze vis is een eeuwenoude methode om het voedsel te preserveren. De Oostzeeharing wordt in het voorjaar gevangen en gezouten om ‘m vervolgens te laten gisten. Dan gaat hij ongeveer een maand in een blik voordat hij in de winkel en op tafel belandt. Het proces van gisting gaat door in het blik en dat levert een opbollend blik met daarin de surströmming op. De geur is ondragelijk penetrant, waardoor het ook wel bekend staat als het meest stinkende eten ter wereld. Ondanks die geur peuzelen veel mensen het met plezier op, de smaak is namelijk hartig, kruidig en scherp: een ware delicatesse. Dit is vis eten voor gevorderden!
Wil je meer weten over vis of visbereiding? Boek dan met een groep een vis kookworkshop of een op maat gemaakt programma met een rondleiding bij 1 van de grootste en beste vis leveranciers van Nederland of ga op een garnalen vis avontuur.