Indische Kookworkshop Manis

Dit voorjaar organiseerde Eat2Gather een cursus Indisch koken, die bestond uit verschillende onderdelen. Er werd een avond typisch streetfood gekookt en ik mocht aanschuiven bij de manis workshop. Manis betekent zoet: daar kun je mij dus wel voor wakker maken! Ik had echter geen idee wat ik kon verwachten. Spekkoek kende ik – verslavend lekker en zo leuk, met al die laagjes – maar daar hield het wel bij op. Bij aankomst in een gezellige kookstudio in de Amsterdamse Jordaan werden mijn mede-cursisten en ik hartelijk verwelkomd door gastvrouw Pauline, die ons de geheimen van de zoete Indische keuken zou leren. Geheimen die zij weer van haar moeder, oma en tantes ingefluisterd had gekregen. Op de lange tafel stonden al een paar gerechten die we die avond zouden gaan maken, met exotische namen als kue lapis, klepon en wajik en minstens zulke exotische kleuren. Knalgroen, felroze…kun je dit écht eten? Ja dus.

 

Koken en verhalen vertellen
Die kleurrijke zoetigheden moesten natuurlijk voorgeproefd worden. Wat een smaakexplosies en wat een grappige texturen! “Mmm, nog één keer zo’n klepon proeven…” Met een knipoog waarschuwde ze: in de Indische keuken wordt niet gewoon gegeten, maar eigenlijk gewoon de hele tijd gesnoept. Waarvan akte. Goed, aan de slag: deegballetjes rollen, gula jawa (palmsuiker) smelten, kleefrijst stomen, custard maken, pandanbladeren kneuzen, en ondertussen blijven proeven – dat hoort er nu eenmaal bij. Bijzonder aan deze kookworkshop waren de verhalen die tijdens het koken naar boven kwamen: niet alleen door Pauline die ontzettend veel kennis heeft van deze keuken en geweldig kan vertellen, maar ook door een aantal mede-cursisten met Indonesische roots. Eén van mijn kookmaatjes had zelfs een schriftje meegenomen met daarin recepten van zijn vader, opgetekend in zo’n keurig, ouderwets, krullend handschrift. Ik was dan ook blij dat hij naast me stond en me rustig uitlegde hoe ik de kue lapis – een gestoomde cake met gekleurde laagjes – het beste kon bereiden. Met geduld. Zo leer je ook nog eens van andere cursisten.

 

Smaakexplosie
Het eindresultaat: wajik, een zoete kleefrijstsnack gemaakt met kokosmelk en Javaanse suiker, kue lapis in grappige vormpjes, zoete klepon balletjes waarin een verrassende smaakexplosie zit verborgen, wong bao – een soort zoete bapao broodjes en pandan dumplings gevuld met groene custard – groen, als in Kermit de kikker. Eat2Gather werkt speciaal voor deze kookworkshop samen met Pauline van het populaire blog Pisang Susu. Ze maakt autenthieke Indonesische recepten uit oude kookboeken en geeft deze kennis ook graag weer door.

Ben jij geïnteresseerd om ook een keer mee te doen met een Indische kookworkshop. Geef dan hier op dat je interesse hebt, we zijn van plan om aan het eind van de zomer nog een workshop te organiseren.



Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!

    Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!