Culinaire tradities

Culinaire expeditie – Kerst, oud & nieuw en alles daartussenin: culinaire tradities in een nieuw jasje

December is de maand waarin we onze tradities koesteren én heruitvinden. Waar het jaar langzaam tot stilstand komt, en nieuwe ideeën opbloeien. Het is een tijd van verbinding. Rond de feesttafel, in de keuken, met familie, vrienden of collega’s. Maar wat is een traditie eigenlijk? Het woord traditie komt van het Latijnse trádere: doorgeven, overhandigen, bewaren. En dat is precies wat we doen in deze periode van het jaar. We geven gerechten, verhalen en momenten door. Van oma naar moeder, van vader naar dochter, van familie naar vrienden, van generatie op generatie. 

Culinaire tradities van nu
We grijpen meer dan ooit terug naar klassiekers en ‘oude’ bereidingswijzen. Niet uit nostalgie, maar uit verlangen naar smaak, herkenning en beleving. En tegelijk geven we ze een verrassend modern jasje. Een stoofpotje wordt gemaakt met lokaal wild, ambachtelijke cider en winterse specerijen, culinair gepresenteerd. We zien briochebrood bij het ontbijt, paté en pastei bij de borrel, ragout in moderne mini-croissantcups, en jawel, ook de gevulde eieren doen het goed. En wat dacht je van de klassieke beef Wellington? En de opkomst van gefermenteerde groenten. Wat ooit puur functioneel was om voedsel te bewaren, is nu een culinaire trend. 

Dit zijn dé comeback-klassiekers die we gegarandeerd ook in 2026 nog op tafel zien: 

  • Stoofpotjes met wild of langzaam gegaard rund, maar ok vegetarische stoof met bijvoorbeeld paddenstoelen 
  • Krachtige bouillons in allerlei variaties, zoals bisques en ook van groente getrokken 
  • Ragout, maar dan allerlei smaakvarianten, en dan in kleine bakjes, brioche of bladerdeegcups 
  • Beef Wellington, klassieker op ster-niveau 
  • Gevulde eieren, terug van weggeweest, modern gepresenteerd, let maar op! 
  • Herwaardering van brood, boter, kaas. Wat ooit eenvoudig was, wordt nu signature. Van vers zuurdesembrood als “amuse” en huisgemaakte boter met kruiden of zeezout. 
  • Klassieke desserts met een moderne twist, zoals de trifle of appeltaart 


Waarom houden we zo van deze gerechten?

Omdat ze herkenbaar zijn. Ze geven comfort, herkenning en herinnering. Ze verbinden ons met onze families, met een tijd of plek. En soms zelfs met onze roots. En juist in tijden waarin alles sneller verandert dan ooit, omarmen we deze culinaire ankers. 

Nieuwe tradities beginnen? Doen!
Bij Eat2Gather draait het niet alleen om het koesteren van tradities, maar ook om het creëren van nieuwe. Organiseer een kerst- of nieuwjaars kookworkshop collega’s vervang het traditionele diner door een interactieve tasting met je team met traditionele en lokale ingrediënten. Beleef allerlei smaken tijdens een bubbel– of bierproeverij of culinaire wandeling. Maak van je teamuitje een culinaire traditie!

Bij Eat2Gather vind je de klassiekers, de moderne keuken en alles daartussenin. 

Welke traditie geef jij door aan 2026? 



Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!

    Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!