Eat2Gather barista workshop Zaandam

Barista (koffie) workshop

Misschien is het verstandig om de culinaire expeditie van deze maand te beginnen met een waarschuwing:

“Het is geen goed idee om al je eigen gemaakte latte- art zelf op te drinken!”

Om 3 uur ‘s nachts lag ik nog steeds naar het plafond te staren, maar wat was het leuk.
De barista workshop vond plaats in een, ‘s avonds voor klanten gesloten, koffie winkel waar we in 2,5 uur zowel letterlijk als figuurlijk werden klaargestoomd tot een heuse Barista.

Na de ontvangst met koffie en heerlijke brownies, begon de eigenaar van de koffiezaak de workshop met een uitgebreid en gepassioneerd college over koffie. Van de oorsprong van de koffie tot de verschillende soorten koffiebonen, alles kwam aan bod. Gelukkig was er tussentijds genoeg ruimte om vragen te stellen en na een klein uurtje waren we een hoop kennis rijker.
Vervolgens was het tijd om koffie te proeven. Het blind proeven van koffie staat ook wel bekend als ‘coffee cuppen’. Hoewel ik zelf enige ervaring heb met het proeven van wijn, is het proeven van koffie toch echt een heel ander verhaal. Heb jij op een gemiddelde ochtend wel eens nagedacht over de zuurtonen in je dagelijkse bakkie? Waarschijnlijk niet! Al slurpend van een lepeltje moesten we nagaan welke aroma’s (geur), smaak (zoetheid – zuurgraad) en mate van bitterheid we konden onderscheiden. Al met al geen gemakkelijke opgave, maar wel heel leuk om eens wat langer stil te staan bij wat je nou eigenlijk allemaal proeft en wat je lekker vindt en wat juist niet.

Het laatste deel van de workshop bestond uit het praktijk gedeelte. Na een uitleg over het koffie apparaat en de te hanteren stoom- techniek mochten we zelf aan de slag. Tijdens de instructie leek het zo simpel: “In een vloeiende neerwaartse beweging schenk je de warme lobbige melk onder een bepaalde hoek in het kopje en op het eind beweeg je de melkkan nog net even wat vooruit zodat er een mooi hartje ontstaat”.

Precies ja, en dan ben jij aan de beurt… Met trillende handjes begonnen we om de beurt aan de uitdaging onder het toeziend oog van de master- barista himself. Er werd koffie noch melk bespaard en iedereen mocht het zo vaak proberen als hij of zij wilde. Sommige cursisten bleken over een stuk meer natuurtalent te beschikken dan anderen, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik denk dat ik toch zeker 10 latte’s geproduceerd heb en ook al behoorde ik tot de groep met het minste talent, toch werd ik aangemoedigd en mijn met moeite gefabriceerde “perzik” geprezen! Rond een uur of 11 ging ik voldaan en enigszins hyper terug naar huis met een zak vers gebrande koffie in mijn tas. En het bleef nog lang onrustig in Amsterdam…

Ben je echt geïnteresseerd in koffie en wil je je latte skills naar een hoger niveau tillen, dan is deze workshop echt een aanrader!Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!

    Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!