Eat2Gather culinaire expeditie wat is mousserende wijn?

Culinaire expeditie – mousserende wijnen

Champagne is waarschijnlijk de bekendste mousserende Franse wijn. Toch zijn er veel meer mousserende wijnen en hebben veel landen zo hun eigen soort. Zo produceert Frankrijk ook prachtige crémants, maar ook Italië maakt heerlijke prosecco en Duitsland maakt mooie sekt. Onze favoriet is Vonkelwyn uit Zuid-Afrika. Maar dat is meer vanwege de naam, wat is jouw favoriet?

Wat is een mousserende wijn eigenlijk?
Deze schuimwijn of ook wel bubbeltjeswijn, is een wijn waar koolzuurgas in zit. Meestal zijn dit witte wijnen, maar er bestaan ook varianten van rode wijn en rosé met bubbels. Er zijn verschillende methoden om de wijn haar bubbels te geven. Zo kan het koolzuur van de tweede gisting van de wijn behouden blijven in de fles. Deze methode noemt men ook wel de Méthode traditionnelle. Met deze methode blijven de bubbels het langst in je glas. Een andere methode is de Méthode Charmat. Hierbij vindt de tweede gisting plaats in een gesloten tank en pas daarna wordt wijn in de flessen gedaan. De bubbels zijn bij deze methode minder uitgesproken aanwezig. De laatste methode is de Méthode de gazéification, waarbij het koolzuurgas pas wordt toegevoegd na het gisten. Eigenlijk hetzelfde als bij koolzuurhoudende frisdranken. De bubbels zijn bij deze methode het snelst weer uit je glas.

Franse mousserende wijn
Alleen al in Frankrijk bestaan meerdere mousserende wijnen. Champagne is de meeste bekende, maar wat te denken aan de crémant. Feitelijk is crémant-wijn een Champagne uit een ander wijngebied in Frankrijk. Denk bijvoorbeeld aan een Crémant de Bordeaux, een Crémant d’Alsace of een Crémant de Jura. Om verwarring te voorkomen mag je buiten het champagnegebied niet spreken van champagne. Omgekeerd is het ook niet toegestaan om de term crémant te gebruiken in het champagnegebied.

Mousserende wijnen buiten Frankrijk
Ook in andere landen wordt mousserende wijn gemaakt. Bekende mousserende wijnen zijn sekt ba (bestimmte Anbaugebiete) uit Duitsland, cava uit Spanje en prosecco uit Italie.

Duitsland
Deze kwaliteitswijn wordt volgens de méthode traditionnelle gemaakt. Goedkopere soorten, ook wel perlwein of schaumwein genoemd worden volgens de méthode Charmat of de méthode gazeifié gemaakt en mogen dus geen sekt worden genoemd.

Italië
Italië kent meerdere bekende soorten mousserende wijn. Denk aan prosecco, maar ook asti (spumante). Prosecco is zowel de naam van een Italiaanse mousserende wijn als van de witte druivensoort waar deze wijn van gemaakt wordt. Asti of Asti spumante is een witte, aromatische, mousserende wijn uit Piëmont. De wijnen zijn zeer populair en is de tweede meest geproduceerde wijn van Italië. Tot slot kent Italië nog een bekende mousserende wijn, namelijk lambrusco. Deze is gemaakt met de méthode Charmat.

Spanje
Cava wordt ook de Spaanse Champagne genoemd, maar gezien de beschermde naam Champapgne is dit formeel natuurlijk onjuist. De naam cava komt van het Spaande woord cava, wat kelder betekent. De cava krijgt koolzuur volgens de methode van de tweede gisting, van minstens negen maanden op de fles. In Spanje ook wel método tradicional genoemd.

Mousserende wijnen uit andere landen zijn bijvoorbeeld Pezsgő uit Hongarije, sovjetskoje sjampanskoje uit Rusland of vonkelwyn en Cold Duck uit Zuid-Afrika.

Boek nu met je bedrijf bij Eat2Gather een proeverij. Deze kunnen we bij ons op locatie aan de grachten van Amsterdam organiseren of op jouw eigen gekozen locatie. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Welke ga jij proeven deze zomer?

 Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!

    Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!