Eat2Gather wEETje wereldse tafeletiquette. (Niet) Boeren, scheten of slurpen aan tafel; hoe hoort het eigenlijk?

Culinaire expeditie – Wereldse tafeletiquette

(Niet) Boeren, scheten of slurpen aan tafel; hoe hoort het eigenlijk?

Tafelmanieren zijn erg boeiend, omdat er zoveel geschreven en ongeschreven regels over bestaan. Bovendien bestaan er wereldwijd ook veel verschillende opvattingen over dit onderwerp. Slurpen, boeren of scheten aan tafel? In Nederland is dat ‘not done’, maar er zijn landen waar dit juist heel normaal is. Wij hebben een aantal wereldse tafelmanieren op een rijtje gezet zodat je je niet hoeft te schamen aan tafel in het buitenland.

Italië

Als je in Italië uit eten gaat, is het beter om de ober niet te vragen om kaas op je pasta met zeevruchten te doen. Italianen beschouwen de combinatie van vis en kaas namelijk als een zonde. Hoewel dit vroeger streng werd afgekeurd, doen steeds meer mensen dit tegenwoordig gewoon. Als je vroeger kaas op je garnalen wilde, was de kans groot dat je zelf tussen de vissen zwom.

Japan

Sommige mensen genieten ervan, terwijl anderen het als onbeleefd en irritant beschouwen: slurpen. In Nederland zijn de meningen hierover verdeeld. Als je het slurpen van soep waardeert, zul je je thuis voelen in Japan! Volgens de Japanners verbetert slurpen zelfs de smaak van het gerecht en kun je je maaltijd sneller opeten als het erg heet is.

Canada

Weet je wat de connectie is tussen een scheetkussen en Canada? In bepaalde regio’s van Canada betekent een scheet na het eten dat je genoten hebt van de maaltijd. Serieus? Ja, echt waar! Dus je ome Harrie kan helemaal zijn gang gaan in dit land! (Let op: zorg ervoor dat je voor vertrek goed uitzoekt waar Canadezen dit waarderen, zodat je jezelf niet voor schut zet.

Thailand

Wist je dat in Thailand, net als bij ons, mensen ook gewoon mes en vork gebruiken om te eten? Het enige verschil is dat je daar eerst met je vork eten op een lepel schept voordat je het naar je mond brengt. Als je direct met je vork eten naar je mond brengt, wordt dat als onbeleefd beschouwd! Hoe interessant is dat?

Zuid-Korea

Wanneer je in Zuid-Korea met anderen aan tafel zit, is het belangrijk om je te beheersen. Volgens de traditie mag de oudste persoon aan tafel als eerste beginnen met eten. Zelfs als er een tweeling aanwezig is, geldt deze regel! De persoon die een minuut eerder is geboren, moet toch eerst beginnen met eten.

Midden-Oosten en India

In bepaalde delen van het Midden-Oosten en India is het ongebruikelijk om met je linkerhand te eten. De rechterhand wordt beschouwd als de hand die voor eten en andere ‘hygiënische’ taken gebruikt dient te worden, terwijl de linkerhand alleen voor het toiletbezoek is bedoeld. Ook in het Midden-Oosten kan een lege kop voor verwarring zorgen. De bedoeïenen zullen uit gastvrijheid je kop blijven bijvullen. Als je genoeg hebt na het zesde kopje koffie, geef dan je kop terug na deze even te schudden. Zo geef je beleefd aan dat je genoeg hebt gehad.

Wil jij meer leren over tafel of netwerketiquette? Boek dan een Etiquette workshop bij Eat2Gather met een lunch of diner op onze locatie of jouw eigen locatie.

 



Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!

    [c4wp_nocaptcha g-recaptcha-response]

    Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!

      [c4wp_nocaptcha g-recaptcha-response]