Historische Bierwandeling door Amsterdam

Het moge duidelijk zijn: Bier is de nieuwe wijn! Werd je vroeger nog raar aangekeken als je in een goed restaurant een glas bier bestelde, tegenwoordig is hop zo hip dat het haast wel lijkt of elke zichzelf beetje respecterende hipster zijn eigen bier brouwt. Nou gaat mij dát nog wat te ver, maar ik betrapte mezelf er wel op dat ik er best wat meer over zou willen weten. Dus ging ik onder het immer succesvolle motto: ‘It does not rain in pubs’ op een nogal regenachtige woensdag middag op historische bierwandeling in het oude centrum van Amsterdam.

De bierwandeling ging van start in ’t Aepjen, gebouwd in 1544 en daarmee een van de oudste nog bestaande café’s van de stad. De geboren en getogen Amsterdamse gids Frank Bovelander, trakteerde ons hier meteen op het eerste leuke weetje: Het spreekwoord ‘in de aap gelogeerd’ vindt zijn oorsprong in dit café. Toen de zeelui vroeger in de ruimte boven dit café bleven overnachten waren ze een makkelijke prooi voor de vlooien die hier in groten getale aanwezig waren. Als je dan de volgende dag zat te krabben was de conclusie snel getrokken: “Jij hebt zeker in ’t Aepjen gelogeerd?”.

En kleine wandeling bracht ons naar Brouwerij de Prael aan de Oudezijds Voorburgwal . Naast een eigen brouwerij huist dit pand ook een ruim opgezet proeflokaal, waar we aan een mooie lange tafel ons eerste biertje mochten proeven. Brouwerij de Prael is een brouwerij met een sociale doestelling en biedt mensen met een psychiatrische achtergrond de kans op regelmaat, werk en opleidingsmogelijkheden. Een prachtig initiatief met als resultaat een grote collectie heerlijke bieren die de namen dragen van de zangers en zangeressen van het Nederlandse levenslied. Zeker een plek om zelf nog eens terug te komen en wat meer bieren te proberen!

Onderweg naar café In de Wildeman, passeerden we een aantal historisch interessante plekken en kregen we meteen een mooi college over het rijke (bier)verleden van Amsterdam. Ons volgende biertje, een Engelse ale, combineerde heerlijk met de leverworst, gerookte ossenworst en een lekker meikaasje. Toen de bodems van onze glazen in zicht waren gingen de jassen weer aan voor het laatste deel van onze wandeling.

Het café De Bekeerde Suster kent, zoals de naam wellicht al doet vermoeden een bewogen verleden. Vernoemd naar de Witte Antonia die, voordat zij tot inkeer kwam, menig Amsterdams mannenhart sneller deed kloppen. Prachtige verhalen bij een heerlijk ongefilterd witbiertje.

Wegens tijdgebrek eindigde onze bierwandeling helaas hier, maar in het originele arrangement wordt je op nog een locatie en biertje getrakteerd. Ik sluit niet uit dat ik me nog eens opgeef om ook de laatste locatie nog mee te pakken…
De historische bierwandeling is naast een tocht langs de leukste café’s van Amsterdam ook een hele goede manier om meer over Amsterdam en haar (bier)historie te weten te komen. Kortom de ideale combinatie voor een zeer vermakelijk en smakelijk dagje uit!Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!

    Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!