23 Aug w-EET-je het verschil tussen groene en zwarte olijven?
Olijven doen het altijd goed als borrelhapje of als smaakmaker in een Griekse salade of een ander zomers gerecht. Deze veelzijdige vrucht (want dat is het, net als bijvoorbeeld perziken en kersen) vindt haar oorsprong in het Middellandse Zeegebied en is al duizenden jaren populair. De oudste olijfboom ter wereld staat op Kreta en is naar schattingen wel zo’n tweeduizend jaar oud! Er bestaan wel 2600 verschillende soorten, en ze komen in allerlei smaken. Het verschil tussen de groene en zwarte olijf is bijvoorbeeld behoorlijk groot. Toch groeien ze gewoon aan dezelfde boom, de Olea. Het kleurverschil zit ‘m in het tijdstip waarop de olijf wordt geplukt. Groene olijven zijn gewoon nog niet rijp als ze geplukt worden, de zwarte olijf heeft simpelweg langer aan de boom gehangen. Beide kun je overigens niet rauw eten: er gaat een heel proces aan vooraf van rijpen, pekelen en/of drogen. Daarmee verdwijnt de bittere smaak. Overigens zijn de ontpitte, zwarte olijven die je in een potje in de supermarkt koopt kunstmatig gekleurde groene olijven. Lekker vers op de markt kopen dus!