Eat2Gather W-EET-je welke specerij het meest kostbare is ter wereld?

W-EET-je welke specerij het meest kostbare is ter wereld?

Het is zonder twijfel één van de meest kostbare specerijen ter wereld, en wordt al duizenden jaren gebruikt. Niet alleen in de keuken trouwens! Zo deed Cleopatra het in bad, omdat het een lustopwekkende werking zou hebben. W-EET-je welke specerij we bedoelen? Je leest het hier!

Welke specerij deed Cleopatra in bad, omdat het een afrodisiacum zou zijn? Wat wordt al sinds de Perzen als medicijn gebruikt? Waarmee kleurden Boeddhistische monniken hun kleding? Waarmee geef je gerechten als risotto en paëlla extra smaak? Het is natuurlijk saffraan: een kostbaar specerij dat wordt gewonnen uit de saffraankrokus. Dat is een bloem die slechts acht dagen per jaar bloeit. Elke bloem produceert drie stampers (dat zijn die rode draadjes). Wil je één kilo saffraan? Schrik niet, daar zijn wel 150.000 saffraankrokussen voor nodig. Dat, en het feit dat de stampers handmatig uit de bloem moeten worden geplukt, maakt dat je zo’n dertig euro betaald voor één gram. Geen wonder dat dit kruid ook wel het rode goud wordt genoemd. Nog een leuk w-EET-je: het woord saffraan is afgeleid van het Arabische woord ‘Za’faran’, wat ‘geel’ betekent.



Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!

    Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!