14 May Wat w-EET-je over de tompouce?
We hebben er onlangs met Koningsdag en Bevrijdingsdag weer lekker van gesmuld; de tompouce. Onderhand weten we allemaal wel hoe we ze moeten eten. En hoe niet. Naast de roze variant kennen we de oranje variant en we weten ook vast allemaal welke we de lekkerste vinden. Maar er is nog veel meer te weten over deze zoete lekkernij.
De tompouce komt oorspronkelijk uit Mokum (Amsterdam). Naar verluidt werd de eerste roze tompouce gemaakt door een banketbakker uit Amsterdam, wiens naam niet bekend is. Hoewel het idee mogelijk is afgeleid van het Franse taartje millefeuille (dat al in 1651 werd gemaakt), vond de eerste Nederlandse versie van deze lekkernij plaats in de hoofdstad.
De naam ‘tompouce’ zou mogelijk afkomstig zijn van een circusartiest genaamd Admiraal Tom Pouce, die werd vernoemd naar de beroemde Amerikaanse circusartiest General Tom Thumb. Er bestaat onzekerheid over deze oorsprong, en het verband tussen hen en het gebakje is niet direct duidelijk. Het zou kunnen dat dit een mythe is, dus neem dit verhaal met een korreltje zout.
De tompouce wordt in veel andere landen aangeduid als een Napoleon. De tompouce is een wereldwijd bekende lekkernij met verschillende benamingen, waaronder: millefeuille (Frankrijk), mille foglie (Italië), napoléonskake (Noorwegen), napoleon of nap (VS) of boekske (Vlaanderen).