Chinese theeceremonie

“Om even helemaal tot rust en inzicht te komen …”
“Thee zit in mijn bloed,” vertelt Amanda Yiu nadat we hebben plaatsgenomen in de prachtige, minimalistisch ingerichte ruimte op de Brouwersgracht. Voorheen zat hier de bekende theewinkel Formocha, leverancier aan toprestaurants en een walhalla voor de ware theeliefehebber. De winkel is inmiddels verhuisd naar de Looiersgracht. Amanda, die jarenlang de winkel runde, heeft een stapje terug gedaan en richt zich nu voornamelijk op het geven van workshops, Chinese theeceremonies en tea tastings. Haar familie komt uit Chaozhou, de geboortestreek van de Chinese theeceremonie. Ze kreeg van huis uit veel kennis over thee mee en blijft zich er nog dagelijks in verdiepen.

Handgeplukte blaadjes
We zijn hier vandaag voor een tea tasting. Amanda neemt plaats achter een lage tafel en terwijl ze vertelt over de geschiedenis en cultuur van Chinese thee, giet ze kokend water op handgeplukte blaadjes Oolong thee. We krijgen een porseleinen kopje aangereikt en proeven. Dit is écht even wat anders dan de theezakjes die we thuis gewend zijn. Dit is échte thee. Een bijna notige, geoxideerde smaak die naarmate de ‘servings’ vorderen steeds sterker wordt. Het is heerlijk en bijzonder aromatisch. Daarna volgt een tasting van een wat bloemigere Mountain Rock thee, het ritueel herhaalt zich. Er worden ook hapjes geserveerd: gezouten zeewier (kumbucha), zoete koekjes en wafeltjes.

Helemaal zen
Gedurende het uur dat we bij Amanda doorbrengen, worden we helemaal zen. De inrichting van de ruimte, de handelingen die ze uitvoert, het idee dat we te maken hebben met een ritueel dat eeuwenoud is – we wanen ons in een andere wereld. Dat is ook de bedoeling, vertelt Amanda. De Chinese theecultuur is gericht op harmonie, aandacht, vaardigheden en puurheid. Overal zit een gedachte achter, vertelt ze, alles heeft een functie. Zo neemt zij als eerste een slokje voordat ze haar gasten secuur serveert, gebruikt ze altijd twee handen om de handelingen uit te voeren, en is het de bedoeling dat je het kopje in drie slokken leeg drinkt. Grappig detail: terwijl we in Nederland thee vaak associeren met een typisch vrouwelijk drankje, komen hier veel mannelijke managers voor een consult vertelt Amanda. Om even helemaal tot rust en inzicht te komen waarschijnlijk, dat begrijpen we wel.

Bij Eat2Gather kun je terecht voor zowel een tea tasting als een Chinese theeceremonie, ook wel bekend als de Gong Fu Cha ceremonie. Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over Chinese thee en het bijna mystieke ritueel van een theeceremonie. Daarnaast is de Chinese theeceremonie een onderdeel van onze populaire Culinaire Wereldtour.Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!

    Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!