Eat2Gather culinaire expeditie Historische Lekkernijenwandeling Amsterdam

Culinaire expeditie – Amsterdam, de zoete stad

Onze Lekkernijenwandeling – de naam zegt het al – is een stadswandeling door historisch Amsterdam waarbij je zes korte stops maakt om allerlei lekkernijen te proeven. Een stukje kaas, een bijzonder biertje, maar er staat ook zoetigheid op het programma: een Braziliaanse delicatesse van melkchocolade en een Oud-Hollands likeurtje bijvoorbeeld. Ondertussen vertelt onze gids jullie allerlei leuke wetenswaardigheden over de gebouwen en plekken die jullie passeren. Het Suykerhofje aan de Lindengracht bijvoorbeeld, in 1670 gesticht uit het nalatenschap van Pieter Jansz Suyckerhoff – een schatrijke suikerbakker. Dit schattige hofje in de Jordaan, waar alleen ‘Protestantse Behoeftige Weduwen’ en alleenstaande, oudere dames van onbesproken gedrag mochten wonen, is onlangs gerestaureerd en geeft een mooi inkijkje – letterlijk– in historisch Amsterdam.

Je kunt het je inmiddels bijna niet meer voorstellen, maar rond 1800 stonden langs de grachten in de Jordaan tientallen suikerfabriekjes. Daar maakten zogenaamde ‘meesterknechten’ en ‘zolderknechten’ voor een karig loontje van ingedikt rietsuikersap de suiker die rijke Amsterdamse dames even verderop op de Herengracht in hun thee deden. De suikerindustrie was sowieso groot in onze hoofdstad. Al in de late Middeleeuwen importeerden we het via Antwerpen uit Portugal, later haalden we het uit het Caraïbisch gebied en Brazilië. Vandaar dus dat je op veel plekken in Amsterdam verwijzingen ziet naar de suikerindustrie: een gevelsteen met de naam De Drie Suikerbroden en de Suikerbakkerssteeg bijvoorbeeld.

Nog zo’n historische industrie waarvan je de overblijfselen nog her en der in de stad kunt zien: de jeneverindustrie. Inmiddels kent Amsterdam nog maar een handvol destilleerderijen, maar jenever en likeur staan nog in menig kroeg én cocktailbar op de kaart. Tijdens de wandeling bezoek je één van de authentieke proeflokalen in de stad, waar je je even terug in de tijd waant. Je proeft er oud-Hollands likeurtjes, met bijzondere namen als Hansje in de Kelder of Bruidstranen. 

Tenslotte: wist je dat Amsterdam bekend staat als chocoladehoofdstad? Ook de cacaoindustrie was hier eeuwen terug al groot. Amsterdam werd een echte cacaostad toen vader en zoon Van Houten rond 1830 een methode vonden om de bittere smaak van cacao te beteugelen. In hun chocoladefabriekje op de Leliegracht – hartje Jordaan – wisten ze cacao te fermenteren. Die methode werd ‘dutching’ genoemd. Door deze vinding ontwikkelde zich in Amsterdam en de Zaanstreek een bloeiende chocolade-industrie met fabrikanten wiens namen we nog steeds kennen: Droste, Verkade en Van Houten.

Veel van de cacao die Amsterdammers vroeger importeerden kwam uit Brazilië. Daarom staat er tijdens de Lekkernijenwandeling ook een bezoekje aan een klein Braziliaans winkeltje op het programma. Daar worden brigadeiro’s gemaakt, een zoete lekkernij op basis van melkchocolade, gecondenseerde melk en boter.

Lijkt het je leuk deze wandeling te doen met een groepje collega’s, vrienden of familie? Neem even contact met ons op en we vertellen je er alles over!

Nog meer zin gekregen in chocolade? Boek dan onze Chocoladeproeverij! Daarbij worden alle fasen van het chocolade maken uitgelegd door een Amsterdamse chocolatier. Aan de hand van het zogenaamde bean-to-bar proces kom je alles te weten over chocolade. Natuurlijk krijg je ondertussen allerlei lekkers te proeven. Wat dacht je bijvoorbeeld van cacaobier of chocoladethee getrokken van de velletjes van de geroosterde cacaobonen?

Hou je van historie maar drink je liever een biertje? Boek dan onze populaire historische bierwandeling door Amsterdam.Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!

    Sign up for our montly newsletter and never a miss a thing about our culinary activities!