Eat2Gather 10 food fotografie tips Entree Magazine

10 food fotografie tips van Eat2Gather Lees er binnenkort meer over in Entree

Culinair organisatiebureau Eat2Gather geeft tien tips voor mooie foodfoto’s!

Eat2Gather werkt samen met foodfotograaf Simone van den Berg die al meer dan 60 kookboeken heeft gefotografeerd en werkt voor restaurants, cateringbedrijven, food gerelateerde bedrijven, workshops geeft en tegenwoordig een online foodfotografie school heeft. Speciaal voor Entree magazine geeft Eat2Gather deze maand 10 gouden tips voor foodfotografie.

1. Doe inspiratie op
Pinterest, kookboeken, restaurant bezoekjes… Alles kan van pas komen als je op zoek bent naar inspiratie. Het is een ideale manier om te kijken hoe anderen hun werk maken. Waar komt het licht vandaan? Welke styling is er gebruikt. Wat spreekt je aan en wat spreekt je helemaal niet aan?

2. Zorg voor een goede styling
Styling is een onderschat gedeelte van de foodfotografie. De presentatie van het eten op een bord en de props die je eromheen legt, zijn allesbepalend voor het eindresultaat. Ook styling is iets dat je goed kunt oefenen door ook weer te kijken naar mooie voorbeelden. Hoe ligt het doekje? Waar liggen de kruimels? Als ik terugkijk naar mijn allereerste foto’s dan is ‘oefening baart kunst’ echt een absolute waarheid!

3. Kook het eten voor de foto
Dat wil niet zeggen dat je het daarna niet meer op mag eten. Maar een salade die je drie uur geleden hebt gemaakt ziet er waarschijnlijk niet meer zo fris uit. Zorg dus dat je set klaar staat vóór je gaat koken. Bekijk al welk bord je gaat gebruiken, welke props je gaat neerzetten en ongeveer vanuit welke hoek je gaat fotograferen. Ga dan pas aan je eten beginnen zodat je – als het klaar is – meteen de foto kunt maken. Scheelt ook chagrijnige gezichten van je tafelgenoten!

4. Zoom niet te veel in
Veel beginnende foodfotografen in de dop hebben de neiging om veel te dicht op hun eten te gaan zitten. Een stamppot in closeup stand fotograferen is niet meteen de beste oplossing. Sommige gerechten hebben wat meer ‘ruis’ nodig. Dat betekent dat je wat meer met de styling speelt en wat meer afstand neemt tot je onderwerp. Alleen hele mooie gerechten kunnen een echt closeup shot doorstaan. Laat je altijd leiden door je onderwerp!

5. Houd de compositie spannend
Een van de meest gestelde vragen tijdens de workshops die we geven is “waarom zet je het bord er niet helemaal op?” De reden daarvan is dat ik de compositie daar vaak spannender van vind worden. De focus komt meer op het gerecht te liggen en tenslotte is links en rechts vaak hetzelfde. Natuurlijk is dat slechts een leidraad. Net als de standaard compositieregels. Goed om te weten en zeker goed om mee te oefenen. Maar laat het daarna los en doe je eigen ding.

6. Let op het formaat van je props
Een van mijn allereerste foto’s was een foto van een cheesecake met daarnaast een reuze vork. Als ik die foto nu terugzie is die vork het enige element dat ik zie. Niet de bedoeling natuurlijk. Let er op dat sommige elementen op de foto mega groot overkomen en andere juist weer klein. Voor bestek gebruiken we vaak oud bestek omdat het zo mooi mat is. Maar juist dat bestek heeft vaak enorme formaten. Kijk dus of je kleinere varianten kunt vinden. Dat is dan vaak een dessert bestek of een ontbijtbestek maar dat zie je toch niet op de foto. En het klopt qua verhouding beter. Hetzelfde geld voor borden. Wij gebruiken bijna standaard formaat ontbijtbord. Ten eerste heb je minder eten nodig en ten tweede hoef je minder afstand te nemen.

7. Zoek naar de ideale lichtomstandigheden
Ik werk 90% van de tijd met daglicht. Daglicht is fijn om mee te werken maar ook dat licht heeft verschillende eigenschappen. Zo is het ’s morgens vroeg blauwer, eind van de dag geel om vervolgens weer blauw te worden als de zon onder is. Als je thuis fotografeert check dan kamer voor kamer om te zien waar het licht in jouw huis het mooiste is. Let ook op elementen die licht afgeven zoals gekleurde muren of zelfs dingen als een geel balkon aan de overkant van de straat. Als daar de zon vol op schijnt kan dat effect hebben op jouw foto.

8. Controleer de lichtsituatie met een stand-in
Werk snel als je eten eenmaal klaar is. Je kunt van tevoren de lichtsituatie bepalen door een stand-in te gebruiken. Neem daarvoor bijvoorbeeld een bord in vergelijkbare grootte als je uiteindelijke bord en stand-in eten van dezelfde kleur en structuur. Je kunt dan alles al perfectioneren voor je de uiteindelijke echte foto gaat maken.

9. Stel de camera manueel in
Dat hoeft natuurlijk niet meteen als je net begint, maar het is uiteindelijk wel de beste manier om alles onder controle te houden. Als ik binnen aan het fotograferen ben op statief is manueel ideaal om mee te werken. Ben ik op locatie en moet ik snel kunnen reageren? Dan gebruik ik soms ook diafragma voorkeuze. Als je nu op de automatische stand fotografeert probeer dan te beginnen met diafragma voorkeuze. Jij bepaalt dan je diafragma (en scherptediepte) en de camera kiest daarbij de juiste sluitertijd.

10. Maak het niet duurder dan nodig is
Uiteindelijk is de beste camera altijd de camera die je bij je hebt. Of dat nu je telefoon is of een dure spiegelreflex; het gaat vooral om het herkennen van de mogelijkheden en de beperkingen van je apparatuur kennen. Koop niet meteen een camera van 5000 euro als je geen idee hebt wat je ermee kunt doen. Leer eerst je eigen spullen goed kennen en kijk dan of je nog iets mist.

Wil je meer weten over foodfotografie en styling? Schrijf je dan in voor een maandabonnement bij de foodfotografieschool.
Als je gebruik maakt van de kortingscode eat2gather19 ontvang je € 15,- korting op de eerste maand!

Wil je een workshop volgen van Simone van den Berg? Op 20 oktober 2019 in Almere organiseren we voor een kleine groep van maximaal 12 mensen een Culinaire Fotografie Workshop. Klik hier voor meer info.Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!