23 graden onder 0 met Schmidt Zeevis

Het is een begrip in Rotterdam: Schmidt Zeevis, dé hofleverancier voor top-horecazaken in binnen- en buitenland, voor cruiseschepen, chefkoks en particulieren die niets liever doen dan koken met kwaliteitsvis en verse schaal-en schelpdieren. Wat een feest om een bezoek te brengen aan dit prachtige bedrijf, waar de passie voor vis ervan afspat – van de directie tot de afdeling personeelszaken tot de mannen en vrouwen die de vis sorteren, fileren en verpakken. “Vis is toch het mooiste natuurproduct dat er is?”

Vijf miljoen kilo vis
Even terug in de tijd. We schrijven rond 1916, toen Johanna Schmidt met een viskar op de markt in Rotterdam stond. Langzaam maar zeker groeide haar handel uit tot een populaire viswinkel in het centrum van de stad. Oma Schmidt, zoals ze hier liefdevol wordt genoemd, prijkt nog steeds met een zwart-wit foto aan de muur van het enorme nieuwbouwpand in de Spaanse Polder in Rotterdam. Zou zij ooit hebben vermoed dat haar nering zou uitgroeien tot een internationaal operend bedrijf dat zo’n vijf miljoen kilo vis per jaar verwerkt? Met distributiecentra van Qatar tot de Antillen? Een plek waar het dagelijks volstroomt met buurtgenoten, koks, restaurateurs en zakenlui die uit het hele land een vorkje komen prikken in misschien wel de beroemdste viswinkel ter wereld?

23 graden onder 0
Ook wij worden uitgenodigd om mee te lunchen. Maar voor het zover is, krijgen we eerst een uitgebreide rondleiding door het pand, dat in 2015 haar deuren opende en de vorm heeft van een gigantisch schip. Leuk detail: de opening werd verricht door koningin Máxima en vanaf september 2016 mag Schmidt Zeevis het predicaat ‘Koninklijk’ voeren.

Denis de la Rie, voormalig chefkok bij Huis ter Duin en sinds 2006 commercieel manager bij Schmidt, is onze gastheer. Hij weet ons alles te vertellen over inkoopprocessen, productontwikkeling, de duurzame visserij en het belang van rekening houden met de seizoenen. Met geweldige oneliners als “vis is niet altijd vis”, “nee is dood” en “als je daar een kop hebt, heb je daar een staart” (ondertussen een gigantische zeeduivel omhoog houdend), leidt hij ons steeds dieper de buik van het gebouw in. Langs indrukwekkende apparaten die gestaag brokken zout ijs produceren, langs de natte cellen waar de oesters en kreeften zich bevinden, langs kratten vol verse vis in allerlei soorten en maten, langs vriescellen waarbij we 23 graden onder 0 gingen. Het is op z’n minst indrukwekkend: meer dan 133 soorten vis en andere zeewezens, afkomstig uit alle zeeën en oceanen ter wereld, worden hier dagelijks verwerkt en gedistribueerd.

Volle kracht vooruit
Het is wel duidelijk: Schmidt Zeevis is een begrip in Rotterdam, maar ook ver buiten de stadsgrenzen van 010. Wanneer we na die heerlijke lunch met een goed gevulde koeltas en een grote glimlach terugrijden naar Amsterdam, komen we tot twee keer toe een vrachtwagen van Schmidt tegen. Met volle kracht vooruit, op weg naar de keukens van Nederland’s mooiste restaurants.Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!