10 mei w-EET-je waarom pepers verschillen van kleur?
Alle soorten pepers zijn groen als ze groeien aan de plant. Ze worden door zon en warmte langzaam oranje en daarna rood.
De soort Capsicum annuum (paprika, peper) levert verschillende soorten vruchten, van zoete paprika’s tot scherpe Spaanse pepers. De smaak van Spaanse pepers kan qua scherpte variëren, afhankelijk van waar je de pepers koopt. De in Nederland gekweekte versie is bijvoorbeeld minder scherp dan de in Spanje gekweekte versie. Enkele gerechten waarin ze gebruikt worden zijn: vlees- en visgerechten, nasi, chili con carne en sauzen. Gedroogde Spaanse pepers kunnen als vervanging voor verse toegepast worden.
Tip: Je kunt gedroogde peper wel tientallen jaren bewaren. Tijdens het koken hydrateren ze weer en laten ze hun pittige smaak los in het gerecht.
Recept: Voor een pittige stamppot? Voeg een gedroogd pepertje toe aan het kookproces van de groenten. Hoe langer je de peper laat meekoken, hoe pittiger. Dus begin rustig.