750 jaar Amsterdam historie culinaire cultuur

Culinaire expeditie – Amsterdam op je bord

Een culinaire vogelvlucht door de stad Dit jaar viert Amsterdam haar 750-jarig bestaan — een mijlpaal die vraagt om bijzondere momenten, mooie herinneringen én natuurlijk… goed eten. Want als er iets is waarin Amsterdam excelleert, dan is het wel in haar rijke en diverse culinaire traditie. Van eeuwenoude markten tot iconische cafés, van historische recepten tot moderne smaken: de hoofdstad is een ware smeltkroes van smaken en verhalen. 

Culinair erfgoed op z’n Amsterdams
Wist je dat Amsterdam al eeuwenlang een centrale rol speelt in de culinaire geschiedenis van Nederland? Denk aan de internationale invloeden die via de VOC de stad binnenkwamen, de ontwikkeling van markten als de Albert Cuyp, of de eeuwenoude biertraditie die ooit in bijna elke wijk van de stad zichtbaar was. Deze smaken van toen proef je nog steeds — als je weet waar je moet kijken. Bij Eat2Gather duiken we met liefde in dat verleden. Niet alleen om ervan te leren, maar vooral om het te laten herleven in unieke ervaringen die mensen samenbrengen. 

Van jenever, joodse keuken tot kroket uit de muur
Amsterdam heeft altijd smaken van over de hele wereld omarmd. Zo werd in de 17e eeuw jenever tot ver buiten de stad geëxporteerd, en was de stad beroemd om haar likeurstokerijen. Oude merken als Wynand Fockink en A. van Wees distilleerderij De Ooievaar produceren nog steeds volgens traditionele recepten en houden zo de recepturen in ere. De joodse keuken liet ook haar sporen na. Denk bijvoorbeeld aan kippenlevertjes met gebakken ui. Een klassieker! Je moet even zoeken, maar bij sommige Amsterdamse etablissementen vind je ze nog steeds op de kaart. En wat te denken van de snackbarcultuur? FEBO, die zijn naam ontleend aan de Ferdinand Bolstraat, werd beroemd met de automatiek, zijn grillburger en kroket. Snacken kreeg in Amsterdam zo een unieke, bijna culturele status. 

Van markt tot biefstuk op z’n Amsterdams
Een bezoek aan de stad is niet compleet zonder een stop op een van de vele markten. De Albert Cuypmarkt, opgericht in 1905, is nog steeds een bruisende plek waar geuren en smaken uit alle windstreken samenkomen. Van haring tot baklava, en van Surinaamse roti tot Vietnamese loempia’s: deze markt is Amsterdam. Biefstuk buiten de deur eten gebeurde al begin vorige eeuw volop in Amsterdam. De klassieke Amsterdamse biefstukrestaurants horen ook bij de stad. Denk aan plekken zoals Loetje en Piet de Leeuw, waar mensen naartoe gaan voor een goede biefstuk ‘jus’ met brood.  De stad kende ook haar eigen culinaire goeroe: Johannes van Dam, dé invloedrijke restaurantrecensent van Het Parool, die jarenlang de Amsterdamse eetcultuur met zijn scherpe pen en diepe kennis op de kaart zette. Zijn werk herinnerde ons eraan dat goed eten óók geschiedenis is. Wat nu in volle glorie wordt voortgezet met de ‘Proefwerken’ in het Parool van culinair recensent Mara Grimm.  Maar ook achter gesloten deuren wordt de culinaire geschiedenis levend gehouden. In monumentale panden, voormalige pakhuizen of oude cafés klinkt nog de echo van gesprekken aan lange tafels en geurige maaltijden die generaties verbond. 

Eat2Gather in het hart van de historie
Eat2Gather is trots gevestigd in zo’n plek vol verhalen: een prachtig Rijksmonument in hartje Amsterdam. In dit gebouw, waar geschiedenis en gastvrijheid samenkomen, organiseren we diners, bijeenkomsten en wandelingen die recht doen aan het culinaire verleden van de stad. 

We geloven dat eten meer is dan smaak alleen. Het is herinnering, ontmoeting en verbinding. En waar kan dat beter dan in een stad die al 750 jaar mensen en smaken bij elkaar brengt? 

Meegenieten?
Of je nu meewandelt langs oude cafés en likeurstokerijen, aanmeert op een grachtenboot met een bord vol verhalen of aanschuift in ons Rijksmonument voor een privédiner: met Eat2Gather proef je Amsterdam, in geuren en kleuren, letterlijk en figuurlijk. 



Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!