
07 jul Culinaire expeditie – Van Parijs tot Kaasfort Amsterdam
René Koelman over zijn liefde voor Franse kazen
Wie bij Eat2Gather weleens een kaasproeverij heeft meegemaakt, weet: goede kaas is pure smaak en beleving. En als het om bijzondere Franse kazen gaat, dan bellen wij graag met René Koelman. We spraken hem over zijn bijzondere carrièrepad, zijn passie voor rijping en selectie, én vroegen hem naar zijn ultieme top 10 Franse kazen.
Als kleinkind van kaashandelaar Kaptein groeide René op tussen de kazen. Na zijn studie aan de Hotelschool Amsterdam werkte hij in toprestaurants in Nederland en België, waar zijn interesse in kaas weer werd aangewakkerd. Zijn carrière nam een serieuze wending toen hij bij de firma Kaptein ging werken en de kans kreeg om in Parijs kaas te verkopen en in te kopen. Daar ontdekte hij zijn passie voor het affineren van kaas, vooral nadat hij de rijpingsmethoden van Franse kaasboeren had bestudeerd.
Bourgondisch lifestyle: van droom naar fort
Wat begon met een idee, groeide uit tot een unieke onderneming. In 2001 richtte René Bourgondisch Lifestyle op. In de jaren daarna volgden een winkel, een groothandel, en zelfs de overname van het beroemde Caulils Delicatessen in Amsterdam. Maar de kroon op zijn werk is zonder twijfel het Kaasfort Amsterdam: gevestigd in Fort Zuidwijkermeer in Assendelft, met negen rijpingskamers waar kazen onder ideale omstandigheden hun volle smaak ontwikkelen.
Tegenwoordig levert René met zijn team aan meer dan 300 horecabedrijven in Nederland, België en Duitsland – én zet hij zich in voor kennisoverdracht via zijn eigen SVH-gecertificeerde kaasopleiding.
De top 10 Franse kazen van René Koelman
Speciaal voor Eat2Gather selecteerde René zijn favoriete Franse kazen. Een lijst vol karakter, traditie en verfijning – ideaal als inspiratie voor je volgende kaasplank, proeverij of diner.
Geitenkazen
1. Sainte Maure de Touraine: Geitenkaas uit de Loire, met een strootje voor stevigheid, een aslaag voor rimpels en een smaak van walnoot en frisse zuren.
2. Mothais á la Feuille: Oud geitenkaasje uit Zuid-Poitou, gerijpt op een platanenblad, met een romige textuur en een kruidige smaak die met de rijping sterker wordt.
Romige kazen
3. Brie de Meaux AOC: Deze Franse brie heeft een subtiele, aardse smaak en romige textuur, bekend als “de Koning der Kazen”.
4. Ecume de Wimereux: Romige, rauwe koemelkkaas uit Nord-Pas-de-Calais, met een frisse zuurgraad en een boterachtige smaak door toevoeging van room.
Harde kazen
5. Comté Fort Zuidwijkermeer: Een fruitige Comté met nootachtige tonen, gerijpt 18 maanden in de Jura en 6 maanden in een vleeskelder bij Fort Zuidwijkermeer.
6. Brebis Napoleon artisanal: Schapenkaas uit de Pyreneeën, met een rijke smaak na 10 maanden rijping in de natuurkelders van Baraillan.
Roodflora kazen
7. Le P’tit Gros Lorrain Munster: Een grote, licht gewassen kaas uit Lorraine, met een smeltende structuur en een smaak die perfect is voor salade of om te verwerken in een gerecht.
8. Epoisses fermier: Sterk geurende, gewassen korstkaas uit Epoisses, met een zilte, metaalachtige smaak en een romige structuur door de rijping in marc.
Blauwader kazen
9. Bleu de Règalis: Een romige blauwader uit de Pyreneeën, gemaakt van schapenmelk en rijpend in paraffine, met een subtiel pittige smaak.
10. Bleu de Gex: Bergkaas uit de Haute-Jura met een bloemige smaak, rijpend met luchtkanalen voor de ontwikkeling van blauwschimmel, ideaal met droge rosé of Jura-wijnen.
Proeven, ontdekken en beleven
Met zo’n lijst in handen is het moeilijk kiezen. Gelukkig hoef je niet naar Frankrijk af te reizen om deze kazen te proeven. Tijdens onze Franse kaasproeverijen en workshops bij Eat2Gather laten we je kennismaken met kazen als deze – en vertellen we de verhalen erachter.
Wil je zelf ervaren wat kaas écht bijzonder maakt? Ontdek onze culinaire activiteiten met Franse flair. Vive la France begint gewoon hier!