Eat2Gather culinaire foodtrends 2023 Zero waste en duurzaamheid Vrouwelijke chefs in opmars Chaos cooking NoLo! Niet of part-time drinken De vegan keuken wordt volwassen

Culinaire expeditie-5 culinaire foodtrends 2023

Altijd leuk zo in het nieuwe jaar: het ontdekken van de laatste food trends! Wat kunnen we allemaal verwachten in 2023? Gaan we meer vrouwelijke topchefs zien in de keuken? Laten meer mensen – na Dry January – alcohol staan? Wat betekent ‘chaos cooking’ en worden vegan menus eindelijk mainstream? Wij zochten het voor je uit.

Trend 1: De vegan keuken wordt volwassen
Wij verwachten dat we dit jaar meer innovatie dan ooit zullen zien in de veganistische voedingsindustrie. Plantaardige vis- en zeevruchten, paddenstoelen en zeewier zijn daarbij de grote sterren van de show. De vegan keuken wordt ook steeds populairder in de restaurantwereld: veel chefs geven hun veganistische restaurantmenu’s een upgrade met spannende, plant-based gerechten, zodat er nog meer te kiezen te valt voor mensen die geen vlees, vis en zuivel eten. Natuurlijk spelen we daar bij Eat2Gather op in: zo organiseerden we onlangs een vegan sushi workshop, en verzorgden we voor een andere klant een vegetarische Italiaanse kookworkshop

Trend 2: NoLo! Niet of part-time drinken
Alcoholvrij bier en alcoholvrije wijn lijken in 2023 de wereld te veroveren, net als alcoholvrije (No) of low alcohol (Lo) versies van sterke dranken, zoals gin. Consumenten willen steeds gezonder leven en bewuster omgaan met alchohol. Dry January is al jaren een bekend fenomeen in Nederland, maar we zien dat steeds meer mensen het hele jaar door alchohol laten staan, of alleen bij speciale gelegenheden drinken. Spa rood en cola light ben je op een gegeven moment wel beu, vandaar ook de wereldwijde opkomst van virgin cocktails zoals alcoholvrije mojito’s, martini’s en sangria. Een andere trend, overgewaaid uit Amerika, is hard seltzer: bruiswater met een klein beetje alcohol en een fruitsmaakje. Bij Eat2Gather zien we dat steeds meer opdrachtgevers aangeven dat ze graag een alcoholvrij bedrijfsuitje willen. Dat was vroeger een uitzondering, maar inmiddels steeds normaler. Het kan overigens heel goed: we organiseerden laatst een food pairing op 2-sterren niveau die volledig alcoholvrij was.

Trend 3: Chaos cooking
Vergeet fusion koken, chaos cooking is de nieuwe trend! Dat betekent niet dat de chef er een puinzooi van maakt in de keuken, maar het draait allemaal om multiculturele gerechten waarbij de combinaties zacht gezegd nogal opmerkelijk zijn. Denk aan masala cheesesteak, tandoori spaghetti, pastrami taco’s en – daar moeten we nog even aan wennen – de Big Mac pizza. Toegegeven, niet alle kruisbestuivingen klinken even smakelijk, maar het is in ieder geval niet saai. In New York (toch een toonaangevende culinaire stad) zie je steeds meer topchefs van restaurants en pop-ups die op deze manier de verveling en normen willen doorbreken, en prachtige, stijlvolle combinaties op tafel zetten.

Trend 4: Vrouwelijke chefs in opmars
Vrouwelijke koks zijn in opkomst. Dat is niet alleen goed nieuws voor toonaangevende vrouwelijke culinaire sterren zoals Angélique Schmeinck, Margo Reuten (één van de twee vrouwelijke sterrenchefs in Nederland) en aanstormend talent Zoë Lensen, maar ook voor de gasten. Zonder te willen generaliseren, kun je toch wel zeggen dat vrouwen op een net iets andere manier hun keuken runnen: minder schreeuwerig en meer gericht op verbinding. In wat ooit een grotendeels door mannen gedomineerde arena was, vinden wij het bemoedigend dat de wereld van gastronomie steeds diverser wordt.

Trend 5: Zero waste en duurzaamheid
Last but not least: duurzaam geproduceerde producten en zero waste worden steeds belangrijker. Die trend is al een tijdje gaande, maar nu het klimaatprobleem alleen maar groter lijkt te worden wordt er kritischer gekeken naar de rol van de voedingsindustrie.
Ook vandaag gaat er nog steeds een enorme hoeveelheid geproduceerd voedsel rechtstreeks vanuit de schappen naar de vuilnisbak. Naar schatting wordt jaarlijks 30% van het in de wereld geproduceerde voedsel verspild, in totaal 1,3 miljoen ton. Dat moet anders. Daarom wint de zero waste tendens terrein, waardoor voedselproducten die anders zouden worden verspild, kunnen worden hergebruikt en gerecycled. In Londen bestaat inmiddels een restaurant, Silo, dat volledig zero waste is. We verwachten dan ook dat steeds meer chef-koks op zoek gaan naar nieuwe, creatieve manieren om afval te verminderen. We kunnen niet wachten!Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!