Eat2Gather culinaire expeditie 5x de lekkerste foodhallen van Nederland

Culinaire Expeditie – 5 x de lekkerste foodhallen in Nederland

1. De Foodhallen in Amsterdam
Ik sprong ongeveer een gat in de lucht toen ik ruim een jaar geleden verhuisde naar het beeldschone Bellamyplein in Amsterdam-West. Mijn appartement ligt namelijk op twee keer struikelen van de befaamde Foodhallen, een walhalla aan eetstalletjes uit de meest uiteenlopende wereldkeukens. Het concept is gebaseerd op de beroemde ‘indoor foodcourts’ die je kunt vinden in Madrid (de Mercado de San Miguel), Londen (toeristenmagneet Borough Market) en Singapore (waar ik ooit een uur in de rij stond om een goddelijk bordje kip met rijst te bestellen bij een eenvoudig voedselstalletje dat bekroond werd met een Michelinster). Bij de Foodhallen in Amsterdam banjer je met een glaasje wijn van het ene kraampje naar het andere, bestel je Vietnamese Banh Mi bij Viet View, Tacos al Pastor bij Taqueria Lima of culinaire bitterballen bij De Ballenbar. Leuk detail: de Amsterdamse Foodhallen zijn gevestigd in een voormalige tramremise, je kunt de oude tramrails nog zien lopen. Je begrijpt, dit is een plek waar je me regelmatig kunt vinden – al is het alleen al om de sfeer te proeven.

2. De Markthal in Rotterdam
Sinds mijn beste vriend naar Rotterdam verhuisde, heb ik geen excuus meer nodig om 010 te bezoeken. Elke keer als ik station Rotterdam Blaak uitkom, ben ik opnieuw geïmponeerd door het enorme gebouw in de vorm van een hoefijzer dat daar sinds 2014 staat: de Markthal, ook wel bekend als ‘de buik van Rotterdam’. Binnen vind je een overweldigend aanbod aan barretjes, kraampjes, speciaalzaken en restaurants. Je kunt er terecht voor je dagelijkse boodschappen zoals kaas en koffie, delicatessen, take away en zelfs keukengerei. Mijn persoonlijke favoriet: het Kroketloket. Van een normale rundvlees kroket zonder fratsen tot variaties met pekingeend, krab of truffel, ze hebben het allemaal. Ben je van plan binnenkort naar Rotterdam te gaan, sla dan ook de Fenix Food Factory niet over. Deze megasuccesvolle, maar typisch Rotterdamse no-nonsense food market was gevestigd in twee redelijk afgeragde loodsen maar heropent medio maart haar deuren op een steenworp afstand van de oude locatie op Katendrecht.

3. Fooddock in Deventer
Fooddock in Deventer is de eerste foodhal van Oost-Nederland. In een historische silo, daterend uit 1923, vind je allerlei keukens met elk hun eigen specialiteit. Exotische Afrikaanse lekkernijen, pubfood om je vingers bij af te likken, vegan hapjes en cocktails in Hawaï style: je komt gegarandeerd aan je trekken. Het Havenkwartier, waar de food silo is te vinden, is inmiddels uitgegroeid tot een ‘klein Berlijn’ (bijzonder hipsterfähig!) en een bezoekje voelt een beetje alsof je naar een festival gaat. Met lange tafels om gezellig aan te schuiven en regelmatig live muziek. Hier vermaak je je wel.

4. Mooie Boules in Delft
De mensen achter Mooie Boules hebben jeu de boules weer trending gemaakt. Wat in 2013 begon als grap tijdens een toernooitje met vrienden op het Museumplein is nu uitgegroeid tot een indoor speeltuin voor volwassenen. Hoe leuk! Met vestigingen in Amsterdam en Rotterdam kun je nu ook in Delft terecht om dit nostalgische spelletje te spelen. Het leuke is dat Mooie Boules Delft een combinatie is van een jeu de boules-baan én een foodhal. Een soort win-win-situatie dus, en dat allemaal in de sfeer van een Frans dorpspleintje met terrasjes, slingers met lampjes en natuurlijk een jeu de boules baan. Wat kun je verwachten als je je honger wilt stillen? Indonesisch street food van topchef Ron Blaauw, flammkuchen bij Tarte Flambé of spare ribs bij The Barbecue Shack. Kortom, een gezellige plek waar je met vrienden, collega’s en familie kunt genieten van lekker eten met ballen!

5. Foodhall in Breda
Lekker overzichtelijk want niet zo groot – en met veel zitplekken, wat in Amsterdam nogal eens een uitdaging kan zijn – dat is Foodhall Breda. Een sfeervolle plek om te borrelen, bij te kletsen en te genieten van al het lekkers dat je in één of meerdere van de veertien internationale keukens kunt proeven. Daarmee zetten ze zich steeds meer op de kaart als dé hotspot van Brabant, gericht op een breed uitgaanspubliek. Van gezinnen tot aan studenten, maar eigenlijk voor iedereen die van die typisch Brabantse gezelligheid houdt.Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!