Eat2Gather culinaire expeditie 6 x de mooiste daktuinen van Amsterdamse hotels

Culinaire Expeditie – 6 x de mooiste daktuinen van Amsterdamse hotels

Sinds ik mijn krakkemikkige fiets wat vaker laat staan en wandelend naar mijn afspraken ga, bekijk ik Amsterdam met andere ogen. Nou is wandelen sowieso een goed idee – lekker voor je lijf én je gemoedstoestand – , het leuke is echter dat je dingen opvallen die je niet eerder had gezien. Gewoon, omdat je alle tijd hebt om om je heen te kijken. Omhóóg te kijken ook. Steeds vaker valt het me op dat de Amsterdamse daken volstaan met planten, bomen en grassen. Stadsbewoners, bedrijven, hotels: men lijkt zich meer en meer bewust te worden van het belang van een groene invulling van de ruimte. Letterlijk en figuurlijk. Een mooie ontwikkeling: daktuinen verbeteren de luchtkwaliteit, zorgen voor verkoeling en meer biodiversiteit. Hallo bijen! Dat ze vaak een lust voor het oog zijn, is mooi meegenomen. We maakten een overzicht van Amsterdamse hotels die hun voorheen grauwe daken hebben getransformeerd in groene paradijzen, en daarmee ook voorzien in hun eigen behoefte aan verse groenten en kruiden.

1. Sofitel Legend The Grand
De ‘grande dame’ onder de Amsterdamse hotels doet er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Niet voor niets hebben ze een Green Key Gold-certificering: het hoogst haalbare keurmerk op het gebied van milieuvriendelijkheid en duurzaam ondernemen binnen de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. In het verlengde daarvan besloot de keukenbrigade van hun bekroonde visrestaurant Bridges in 2017 om een stedelijke daktuin te initiëren. Compleet met een kas waarin zaadjes en plantjes worden opgekweekt, weelderige plantenbedden en een moestuin. Boerenkool, kruiden, aardbeien, sla, noem het maar op: ze worden op het dak verbouwd en vervolgens gebruikt in de gerechten en cocktails die het hotel serveert. Veel verser wordt het niet.
Fun fact: Karien, eigenaresse van Eat2Gather, werd door haar huidige man ten huwelijk gevraagd op de daktuin van The Grand. De ring zat verstopt tussen het serreh-gras. Wellicht overbodig om te noemen: ze zei ja.

2. Zoku
In het voorjaar 2016 opende Zoku haar deuren in Oost. Het is één van de meest verrassende hotels van Amsterdam, compleet met Social Spaces die aanvoelen als een gezellige woonkamer, co-working plekken, een game room en lofts waar gasten soms wel een paar maanden kunnen logeren. Bovendien draait het hier volledig om duurzaamheid. Dan mag een daktuin natuurlijk niet ontbreken. En wat voor ééntje – alleen het uitzicht al is fenomenaal. Wanneer je de lift naar boven neemt kom je uit bij het ‘welcome area’ en wandel je zo door naar buiten, naar die befaamde tuin, compleet met hangmatten, bijenhotels, kassen en groente-en plantenbakken. De groente en kruiden die hier groeien worden in de keuken en achter de bar verwerkt. Zin in thee? Voel je vrij om zelf wat takjes munt of verveine te plukken. De daktuin van Zoku werd ingericht in samenwerking met de daktuin-experts van de Dakdokters. Door daken groen in te richten willen zij steden gezonder maken.
Fun fact: Zoku boekte dit najaar met hun team een Thaise kookworkshop bij Eat2Gather. Een ‘denderend succes’, aldus de mensen van Zoku!

3. Hotel Arena
Het Park Café Restaurant in Hotel Arena, de nog immer ongekend populaire hotspot in Oost, heeft sinds een paar jaar een eigen daktuin op de parkeergarage, compleet met verse kruiden, eetbare bloemen en gewassen. Uiteraard gebruiken de chef en zijn team op dagelijkse basis de daktuin voor veel van de gerechten en cocktails die je hier kunt bestellen. Deze daktuin werd aangelegd door Makers of Sustainable Spaces (MOSS), die overigens verantwoordelijk zijn voor nog veel meer gave, groene projecten in het land.

4. Hotel Casa
Op het dak van Hotel Casa vind je één van de mooiste dakterrassen van Amsterdam. Compleet met rooftop bar, fantastisch uitzicht over de stad en gezellige moestuinen. Ook dit dak is aangelegd door de bovengenoemde Dakdokters. Makers of Sustainable Spaces hebben de moestuinen aangelegd, die bestaan uit kruiden en groenten die in het restaurant gebruikt worden.
5. Andaz Hotel
Het prachtige Andaz Amsterdam Prinsengracht werd in 2012 geopend. De voormalige Openbare Bibliotheek, die compleet was vervallen, werd getransformeerd tot een charmant boutique hotel, ontworpen door de Nederlandse designer Marcel Wanders. Ook hier werd een daktuin aangelegd, compleet met vlonders, prieeltjes en sierhekwerken. Een oase in het midden van de stad.

6. NH Barbizon Palace
Op hoog niveau koken, dat nemen ze bij Restaurant Vermeer in het NH Barbizon Palace vrij letterlijk. Daar verbouwen ze namelijk hun eigen producten op het dak. Michelin-sterren chef Chris Naylor wilde graag lokaal geproduceerde, verse producten en het dak was de enige ruimte die hij kon gebruiken. En zo geschiedde: ook hier werden de mensen van de Dakdokters en de Makers of Sustainable Makers ingeschakeld om de dak-en moestuin te realiseren. Chef Naylor vertelt: “Als chef vind ik een eetbaar dak een hele mooie manier om gasten in contact te brengen met het product. Voor het restaurant is het natuurlijk fantastisch om midden in de stad een daktuin te hebben waar we superverse producten van kunnen afnemen. Het voegt waarde toe aan het imago en de beleving van het restaurant en het hotel. Voor de stad zelf is groen natuurlijk ook enorm belangrijk”.Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!