Eat2Gather culinaire expeditie de favoriete wijnen van topchef Erik de Boer en Vinoloog Wieger Roelevink

Culinaire expeditie – de favoriete wijnen van topchef Erik de Boer en vinoloog Wieger Roelevink

Zet een voormalig sterrenchef en één van de beste vinologen van Nederland samen aan tafel met een paar flessen mooie wijn, en je weet dat het een ‘smakelijk’ gesprek wordt. We vroegen Erik de Boer en Wieger Roelevink naar hun favoriete wijnen. Al is dat best lastig, met zoveel mooi aanbod op de markt. Toch kwamen ze uit op een prachtige lijst met bijzondere wijnen uit allerlei verschillende windstreken. Je leest er hieronder meer over.

De chef en de vinoloog
Maar eerst even voorstellen: vinoloog Wieger Roelevink is als senior rayon manager bij wijnimporteur en familiebedrijf Vinites medeverantwoordelijk voor de samenstelling van menig wijnkaart – van sterrenzaak tot brasserie. Hij is niet alleen één van de beste sommeliers van Nederland, maar draagt ook de titel Magister Vini. Dit is het hoogste Nederlandse wijndiploma dat je kunt behalen. Het betekent dat je alle bedrijfseconomische aspecten van een internationaal opererend bedrijf in de wijnsector beheerst. Simpel gezegd: Wieger weet alles van wijn.

Topchef Erik de Boer heeft meer dan 30 jaar ervaring in de keuken en kookte – letterlijk en figuurlijk – de sterren van de hemel bij restaurants als Lakes in Hilversum en De Nederlanden in Vreeland. Tijdens zijn carrière kookte hij drie restaurants tot een Michelinster. Inmiddels is hij freelancer en is hij in te huren als chef, adviseur menu-ontwikkeling en culinair consultant. De heren kennen elkaar al jaren uit de branche.

Speciale momenten
Erik: “In mijn vak zijn wijn en spijs onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om in samenspraak met een sommelier een mooie wijn- en menukaart samen te stellen, en daarnaast heb ik persoonlijk gewoon een enorme interesse in wijn. Er zijn zoveel speciale momenten in het leven die je kunt vieren met een goed glas wijn. Een huwelijk, een geboorte, een nieuwe stap in je werk. Maar ook gewoon thuis, met vrienden aan de keukentafel, kan ik enorm genieten van een bijzondere wijn die ik op de kop heb weten te tikken. Dat kan van een klein wijnboertje tot een super exclusieve wijnmaker zijn.

Laat je verrassen
Erik gaat verder: “Ik merk dat ik de laatste tijd mijn smaakprofiel aan het uitbreiden ben en het geweldig vindt om verrast te worden. Wat dat betreft heb ik aan Wieger een goeie, want die weet me veel te vertellen over nieuwe methodes en bijzondere ontdekkingen. Mijn filosofie is overigens dat goede wijn niet persé duur hoeft te zijn. Mooie wijnen vind je in allerlei prijsklassen. Dat zie je ook terug in mijn top drie.”

Wieger: “Het leuke van mijn werk is dat ik onder werktijd veel wijnen proef, bijvoorbeeld wanneer ik een wijnkaart samenstel of nadenk over de juiste wijn- en spijscombinaties. Zo heb ik in de loop der jaren de fascinerende wereld van wijn goed leren kennen, maar net als Erik laat ik mezelf graag verrassen. Als ik thuis een glas wijn wil drinken – en ik sla heus weleens een dagje over – dan is het idealiter een wijn die anders is dan de wijnen die ik overdag al geproefd heb. Dat kan ‘m zitten in een druivenras, een bepaalde regio, een wijnmaker met een heel eigen invalshoek. ”

De favoriete wijnen van Erik

1.Roc de Cambes , Côtes de Bourg (Frankrijk)
We beginnen gelijk met een wijn in het hogere prijssegment. Maar dat is elke druppel waard. Deze Côtes de Bourg is waarschijnlijk één van de beroemdste ter wereld en heel exclusief, dus lastig aan te komen. Sinds de invloedrijke wijnjournalist Robert Parker dit Domaine in de jaren tachtig ontdekte heeft het een cultstatus gekregen. Een heel grote wijn. Heerlijk

2.Tandem Syrah, Zenatta (Marokko) 
Ook uit een relatief onbekend wijnland als Marokko komen prachtige wijnen. Het verhaal gaat dat wijnmaker Alain Graillot tijdens een fietstocht door Marokko een aantal bijzondere wijngaarden ontdekte, met een fantastische bodem van kleiafzettingen en kalk en een goed klimaat. Samen met een andere Franse wijnmaker legde hij een wijngaard aan met 100% syrah en de rest is geschiedenis. Vandaar du sdie naam, tandem. Sterk staaltje marketing of niet, ik blijf het mooi vinden wijnen uit bijzondere streken te ontdekken. Zo is de Chateau Musar uit Libanon ook al zo’n cultwijn. Die heb ik leren kennen via Wieger.

3.Chardonnay Langhe, Massolino, Piemonte (Italië)
Een mooie Chardonnay uit misschien wel de meest verfijnde wijnregio van Italië, Piemonte. Ik houd van het subtiele houtgebruik, dat is hier evenwichtig gebruikt.

 

De favoriete wijnen van Wieger

1.Bellavista ‘Alma’ brut, Franciacorta (Italië)
We beginnen feestelijk met één van de beste mousserende wijnen uit Italië. Deze wijn heeft een open en opwindende smaak, met een fraaie mousse. Het wijnhuis Bellavista werd overigens in 1977 opgericht door een rijke industrieel uit Brescia. Inmiddels heeft het wijnhuis 117 hectare aan eigen wijngaarden, grotendeels beplant met Chardonnay, Pinot Bianca en Pinot Nero. Perfect voor mousserende wijnen.

2.Garnatxa ‘Benufet’ De Haan Altés, Terra Alta (Spanje)
Een prachtexemplaar van het Spaanse wijnhuis Herència Altés, dat wordt gerund door de van oorsprong Britse Rafael de Haan en zijn echtgenote Nuria Altés. Deze witte wijn is gemaakt van wijnstokken die tussen de 30 en 60 jaar oud zijn. Expressief en verfijnd.

3.Riesling ‘Ungeheur’ Von Winning, Pfalz (Duitsland)
Ungeheuer is een legendarische wijngaard uit de Pfalz, één van de betere wijngebieden in Duitsland. Hun Riesling is van uitstekende klasse. Het is een prachtige omgeving overigens, uitermate geschikt voor een wijnreis.

Meer weten over onze verschillende wijnarrangementen- en proeverijen? We vertellen je er graag meer over. Je kunt hier contact met ons opnemen.Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!