Culinaire expeditie – Food Fotografie Foam Museum tentoonstelling Feast for the Eyes

Foto’s om van te smullen..en meer

Een tentoonstelling over de rijke geschiedenis van voedselfotografie in FOAM, daar moesten we natuurlijk heen. Sinds de komst van Instagram is food fotografie enorm populair, maar dit fenomeen bestaat uiteraard al stukken langer. Bovendien is er zoveel meer dan die prachtige, gelikte plaatjes die je op social media kunt vinden. Niets mis mee, wij mogen ook graag de speciale ‘food blogger’ filter gebruiken als we weer eens een kiekje hebben geschoten van een mooi opgemaakt bord of onze soja latte macchiato, maar het interessante aan ‘Feast for the Eyes’ is dat er ook wetenschappelijke, oubollige en ronduit onsmakelijke foto’s zijn te zien – waar je tóch naar blijft kijken. Foto’s van voedsel gaan nu eenmaal zelden over eten alleen: voedsel kan een levensstijl, een land of cultuur vertegenwoordigen, maar ook hoop, wanhoop, honger, overdaad, saamhorigheid of sex.

 

Gezonde portie humor

De beelden in deze tentoonstelling zijn soms banaal, zoals het ontbijt in een wegrestaurant van Stephen Shore, en soms symbolisch: de foto van een picknick aan de grens tussen Mexico en de VS, dwars door de muur heen die de scheidingslijn vormt tussen beide landen, is ongekend actueel. ‘Feast for the Eyes’ is opgebouwd aan de hand van drie thema’s. ‘Still life’ omvat het populaire kunstenaarsgenre ‘stilleven’. Around the Table richt zich op alles rondom eten, evenals de cultuur die voedsel representeert. Het laatste thema, Playing with your Food, combineert humor, spel en ironie in eten. Martha Rosler geeft bijvoorbeeld op humoristische wijze kritiek op de rol van de vrouw in de keuken. Ook de foto van sexy vrouwen die in bed suggestief rookworsten eten, met een ontnuchterende pan zuurkool op de voorgrond, is erg grappig. Het grote aantal kookboekprenten weerspiegelt de visuele geschiedenis van de food fotografie, met de zo herkenbare foto’s uit de jaren zeventig bijvoorbeeld: krulpeterselie was toen écht een ding..

 

Wanneer te zien?

‘Feast for the Eyes’ in FOAM, Amsterdam is nog te zien t/m 3 maart dit jaar, dus je moet er snel bij zijn. Maar omdat de tentoonstelling niet overdreven groot is, ben je in een uurtje wel klaar. Wij werden er in ieder geval vrolijk (en hongerig) van!

 

 Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!