Eat2Gather interview Paul Tinhoven barista workshops koffie cultuur

Culinaire expeditie – in Australie ga je niet naar je favoriete koffiebar maar naar je favoriete barista – Een interview met barista Paul Tinhout

Er valt zoveel meer te ontdekken over koffie. Dus ga op ontdekkingstocht en ontdek hoeveel meer smaak te ervaren is. Dat is waartoe barista Paul Tinhout ons oproept. Paul werkt inmiddels al ruim tien jaar als barista en hij weet als geen ander hoe de liefde voor koffie kan groeien. Hij kwam erachter hoe weinig men weet over koffie en vooral, hoeveel meer er te ontdekken valt.

 

Onwetendheid

Wat Paul het meeste opviel toen hij begon achter de bar van het Rijksmuseum, was de onwetendheid van mensen over koffie. Niet alleen bij de gebruiker, maar ook bij de mensen achter de bar. ‘We doen maar wat”, was zijn indruk. En dat terwijl koffie misschien wel de meest gedronken warme drank is die we kennen. Doe maar een bakkie pleur of troost. Achteloos bestellen we onze koffie of juist heel bewust, omdat we een oppepper nodig hebben.

Paul Tinhout: “Wat koffie zo bijzonder maakt voor mij? Iedereen heeft er een mening over. Het is altijd het begin van een goed gesprek; ‘laten we eens een bakkie doen’. Maar wat men precies drinkt? Dat weten nog steeds maar weinig mensen. Zo’n dagelijkse gewoonte, zoiets vanzelfsprekends terwijl er een grote en heel interessante koffiewereld achter schuil gaat. Dat is voor mij het mooie van koffie.”

Kennen we echt de smaak van koffie? En alle smaaksensaties die er te vinden zijn in koffie? Waarschijnlijk niet. Daarom is het maar goed dat er steeds meer barista’s zijn in Nederland. En dat ook de koffiecultuur in Nederland groeit!

Koffiecultuur in Nederland

Is er sprake van een koffiecultuur in Nederland? Ja, wel degelijk vindt Paul. Wie is er niet opgegroeid met een ‘ouderwetse’ pot filterkoffie? Overigens nog steeds een heel goede manier van koffie zetten. Want, anders dan bij koffiepads of –cups, kun je bij filterkoffie zelf bepalen hoe sterk je de koffie wilt bijvoorbeeld. En je kunt gebruik maken van verse bonen. Absoluut een must! In de randstad is het drinken van koffie buitenshuis al steeds meer gemeengoed. In de provincie genieten we nog vaker van die pot filterkoffie, gewoon thuis.

 

Als het maar heet is

In Nederland zijn we goede volgers als het gaat om koffie drinken. We zetten geen trends, maar nemen ze wel graag over. Uit Australië bijvoorbeeld, of uit de Verenigde Staten. Daar is sprake van een goede koffiecultuur. Het publiek is er kritisch en er is veel complexe koffie te krijgen. Koffie met veel smaakeigenschappen. In Australië ga je niet naar je favoriete koffiebar, maar naar je favoriete barista. Zo ver zijn we in Nederland nog niet, maar Paul ziet dat de trends doorgaans in drie tot vijf jaar ook terug te zien zijn in Nederland. Het belangrijkste voor Nederlanders aan koffie? Dat de koffie heet is. Overigens maken we in Nederland een heuse sport van latte art. Soms zijn we daar iets te fanatiek mee, want de basis moet toch in eerste instantie wel goede koffie zijn. En niet andersom.

 

Koffiezetten is een skill

Net als wijn maakt de herkomst van de bonen uit en kent koffie ook heel veel verschillende smaaksensaties. Het vak van barista is dan ook echt een skill. In tegenstelling tot een sommelier weet een barista niet alleen veel over koffie, maar hij maakt de koffie ook zelf. Koffie is immers ‘slechts’ een halffabricaat en het echte koffie zetten doet de barista. Daarmee verdient het vak van barista best een beetje meer aanzien.

 

De tips van Paul

Hoe je nog meer van koffie kunt gaan houden? Paul heeft wel een aantal tips. De belangrijkste tip? Koop zelf je bonen en maal ze vers. Want niet alleen weet je dan beter wat je koopt –uit welke land de bonen komen bijvoorbeeld-, maar ook hoe oud de bonen zijn. Cruciaal als het om lekkere koffie gaat. Verder nodigt Paul ons vooral uit om op ontdekkingstocht te gaan. Ontdek welke smaak bij je past. En neem de tijd om jouw smaak te ontdekken. Bij wijn weten we doorgaans wel welke druif we lekker vinden of uit welk land de lekkerste wijn komt, maar bij koffie weten we dat niet. Dat is een gemiste kans, aldus Paul. Nog een tip van Paul; probeer je koffie puur. Dus laat de melk en suiker achterwege, maar ontdek juist die pure smaak van koffie.

Alvast kennis maken met de skills van het vak en meer ontdekken over de smaak van koffie? Doe dan eens mee met onze barista workshop. Wedden dat de koffie dan voortaan voor jou ook heel anders smaakt?



Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!