Culinaire Expeditie – Karien en Ravianne en The Food Mile

Dat eten verbindt wisten we al, maar dat wandelen door het mooie Veluwse landschap dat ook doet? Daar kwamen we achter tijdens de eerste editie van The Food Mile, op een zonnige vrijdagmiddag in juni.

‘Foot’ for thought’

Samen met zo’n 200 andere food professionals zetten we ons beste beentje voor in een poging om dichterbij de voedselketen te komen en met elkaar in gesprek te gaan over thema’s als “health”, “transparency”, “plantbased” en “waste”. Dat gebeurde tijdens een culinaire wandeling van 5 of 10 mijl, georganiseerd door Food Inspiration, de gemeente Ede, The Food Line-up en World Food Center. Wij kozen voor de korte variant, en dat bleek nog best een aardig stukje wandelen! Maar geen gemopper, we werden goed voorzien van – hoe kan het ook anders – gezonde snacks en halverwege de wandeling stond er zomaar een Italiaanse ijscoman in het bos.

Lange afstand, voor een kortere keten

Op de route sloten inspiratoren en start-ups uit de branche aan die ons vertelden over hun uitdagingen en kansen rondom bovengenoemde thema’s. Ook werden er verschillende stops gemaakt. De kippenboer die we bezochten vertelde dat de omschakeling naar een biologische kippenhouderij behoorlijk veel impact op de bedrijfsvoering had gehad, maar dat hij blij was in deze groeimarkt gestapt te zijn. “Biologisch heeft de toekomst”. Hoe het leven van een boswachter eruit ziet? Daar kwamen we ook meer over te weten, en dat is behoorlijk interessant. We kregen onder meer te horen hoe de jagers op de Veluwe hier op een strak georganiseerde en zo humaan mogelijke manier de natuurlijke balans in stand proberen te houden. “Dat dat ook weerstand oplevert hoort nou eenmaal bij het vak, maar is niet altijd even prettig.”

We zijn er bijna

Vele kilometers, indrukken en goede gesprekken later was daar de finish. Een heus ontvangstteam stond klaar om ons een vaantje te geven en felgekleurde gladiolen in onze armen te drukken. We kregen nog net geen knuffel. Na een bijzonder kleurrijk en Instagramwaardig diner aan de lange houten tafels, was het tijd om afscheid te nemen van onze nieuwe foodie friends. Een aanrader! We zijn er volgend jaar weer bij. En dan gaan we voor de 10 mijl, beloofd.

Meer informatie: www.thefoodmile.comSchrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!