Culinaire expeditie – op bezoek bij Tonys Chocolonely

Bij Eat2Gather kun je verschillende culinaire wandelingen door Amsterdam boeken. Ontzettend leuk om te doen tijdens bijvoorbeeld een familiedag of een bedrijfsuitje, want onder begeleiding van onze ervaren stadsgidsen geniet je samen van het moois dat onze hoofdstad heeft te bieden en steek je allerlei culinaire wetenswaardigheden op. Afhankelijk van de wandeling die je boekt, ga je langs verschillende locaties waar een bijzondere proeverij voor je wordt verzorgd: van Chinese thee tot Hollandse kazen. Een op maat gemaakt programma kan natuurlijk ook. Zo organiseerden wij onlangs voor een middelgrote organisatie een wandeling met het thema ‘duurzaamheid’. Een bezoek aan Tony’s Chocolonely kon natuurlijk niet ontbreken. Wij gingen alvast even voorproeven en ontdekten hoe dit bedrijf het chocoladelandschap behoorlijk heeft opgeschud.

De Nederlandse chocolademakers van Tony’s Chocolonely hebben een missie: 100% slaafvrij de norm maken in de wereldwijde cacaoindustrie. Dat is namelijk nog lang niet het geval. Een kleine, maar machtige club internationale chocoladebedrijven hebben de macht in de cacaoketen in handen. Winstmaximalisatie staat hoger op de agenda dan duurzame ontwikkelingsdoelen, met de nodige misstanden als gevolg. Met mooie winst is op zich niets mis, minder fraai is het als het tot stand komt door uitbuiting aan het begin van de keten, waar mensen in extreme armoede leven, aldus Tony’s. Daar zijn wij het volledig mee eens.

Het verhaal van Tony’s leest als een Asterix en Obelix: hoe een kleine, Nederlandse organisatie de strijd aangaat met een miljoenenindustrie en daarbij steeds meer successen boekt. Dat doen ze bij Tony’s op geheel eigen wijze: niet met een wijzend vingertje, maar door het goede voorbeeld te geven en zowel de industrie als de consument bewust te maken van het feit dat chocolade maken écht anders kan. Dankzij hun impactstrategie worden er meer boeren bereikt en gaan steeds meer consumenten en chocoladebedrijven mee in deze missie. Dat is pas maatschappelijk verantwoord ondernemen!

Sinds de start van Tony’s in 2005 groeit het bedrijf als kool. Ze zijn inmiddels marktleider in Nederland: niet alleen omdat ze fantastische chocolade maken, maar ook omdat steeds meer chocofans zich verbonden voelen met hun transparante aanpak van boon tot reep.

In thuisbasis Amsterdam, op de plek waar al in 1903 cacaohandel plaatsvond – de Beurs van Berlage – kun je nu alles te weten komen over het verhaal van Tony’s. In Tony’s Super Store kun je uiteraard allerlei smaken proeven, kleurrijk uitgestald in het Mega Monster Super Chocomaat. Je kunt je eigen reep samenstellen, die wordt klaargemaakt in Tony’s Chocoladefabriek achterin de winkel. Leuk: je ziet het hele proces aan je voorbij gaan achter de grote ramen en jouw unieke reep rolt binnen 40 minuten van de band. Je kunt kiezen uit waanzinnige smaken en je eigen wikkel samenstellen – leuk om cadeau te doen of te delen met een hartstochtelijke chocoladefan!

De stop bij Tony’s Chocolonely maakt deel uit van een door Eat2Gather op maat samengestelde culinaire wandeling. Wil jij binnenkort met je bedrijf een culinaire wandeling maken waarbij duurzaamheid op de agenda staat? Neem dan nu contact met ons op om de mogelijkheden met ons te bespreken.Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!