05 dec Culinaire expeditie – Wat de boer niet kent.. over hoe eten verbroedert
Wat de boer niet kent, eet hij niet.
Dit spreekwoord, dat vermoedelijk is ontstaan tijdens de industrialisatie in Europa in de negentiende eeuw, is alom bekend. In die tijd vertrokken veel mensen van het platteland naar de stad. De mensen en boeren die achterbleven werden al snel gezien als bekrompen, niet gecultiveerd en ze zouden zich afzetten tegen de veranderingen die gaande waren.
Op zich is dit spreekwoord niet gek, want nog veel verder terug in de tijd beschermde dat wantrouwen ons tegen het eten van giftige besjes. Inmiddels weten we ook dat je sommige dingen moet leren eten. Hoe vaker je iets eet, hoe lekkerder het op een gegeven moment is. Althans, dat leren we onze kinderen zo.
Je kunt zeggen dat voedsel nauw verbonden is met onze cultuur. Tijdens de feestdagen zie je dat mooi terug. We gaan dan weer veel sneller terug naar onze eigen cultuur. Zo eten wij Nederlanders beschuit met muisjes bij een geboorte en zetten de Engelsen nog altijd een gevulde kalkoen op tafel tijdens de kerst.
Eten verbroedert
Door de jaren heen is de afstand tussen de verschillende werelddelen steeds kleiner geworden. Mede door de stroom van vliegtuigen, schepen en vrachtwagens hebben we toegang gekregen tot gerechten uit heel veel verschillende landen en culturen. Hiermee hebben we niet alleen nieuwe dingen leren eten, maar krijgen we ook een kijkje ontstaan in die andere cultuur.
Een mooi voorbeeld hiervan is de Iftarmaaltijd, de maaltijd die de vastentijd tijdens de Islamitische Ramadan doorbreekt. Steeds vaker wordt deze maaltijd georganiseerd om muren tussen culturen, religies, rangen en standen te doorbreken. Het is een moment van gezelligheid en als je zo samen eet, begin je niet zo snel over zware thema’s als meningsverschillen over cultuur of religie. Dus juist in een tijden van oplopende spanningen tussen groepen mensen is het een mooie manier om tot elkaar te komen.
Een nieuw symbool voor verbroedering: de kapsalon
De kapsalon (het gerecht) is een mooi voorbeeld van de mogelijkheden die een mengelmoes aan culturen met zich meebrengt. Want neem het Nederlandse frietje, gooi daar wat Indische sambal overheen met een dikke laag shoarmavlees en een flinke lepel knoflooksaus. Dan nog wat Edammer kaas als topping en het geheel kan onder de grill. Tot slot nog wat ijsbergsla en je kapsalon is compleet. Daarmee staat de kapsalon misschien wel symbool voor verbroedering. En moeten we de kapsalon wel als een soort internationaal erfgoed gaan zien. Tijdens de feestdagen geen traditioneel gerecht meer, maar allemaal aan de kapsalon!
Hiermee ontstaat er helaas nog geen vrede op aarde, maar wel aan de eettafel. Dat is in ieder geval een mooi begin…Wil jij je met je bedrijf ook verdiepen in de verschillende afkomst en culturen van jouw medewerkers? Ga dan een keer met ons op culinaire wereldtour. Tijdens deze beleving maak je een Chinese theeceremonie mee, proef je Hollandse likeuren of kaas en geniet je van een Arabisch, Afrikaans, Midden-Oosters of Italiaans diner.