Haute Friture met sterrenchef Andres Delpeut

Hij is één van de beste chefs van Nederland en ontving al op 26-jarige leeftijd zijn eerste Michelinster: Andrès Delpeut is bepaald geen onbekende in de culinaire wereld. Sinds vorige zomer zwaait hij de scepter over restaurant Bridges, inspired by Ron Blaauw in Sofitel Legend The Grand Amsterdam. Bij het met één ster bekroonde Bridges kookt hij traditionele gerechten met internationale invloeden en een unieke twist; onverwachte combinaties die simpelweg kloppen. Die verrassende wendingen vind je ook terug in de nieuwe Foodbar van The Grand, want hier serveert Andrès klassieke snacks in een nieuw jasje, waarbij hij gebruik maakt van alleen de allerbeste ingrediënten. En, niet onbelangrijk: het is allemaal heel betaalbaar.

Chic snacken
Voor de Culinaire Expeditie van deze maand gingen we bij hem op bezoek om hem aan de tand te voelen over de zogenaamde Haute Friture trend, waar hij één van de voorlopers van is. Andrès: “Bij de Foodbar, een lange bar genesteld in de knusse ruimte tussen Le Petit Bistro en Bridges, serveren we letterlijk the best of both worlds.” Je kunt natuurlijk kiezen voor een glas champagne met oesters, maar waarom niet met een écht goede tosti of kaaskroketjes? “Vaak heb ik daar veel meer zin in bij de borrel. Bovendien kan ik niet altijd kiezen en bestel ik het liefst allemaal kleine hapjes van de kaart. Wat mij betreft is het niet ‘of-of’, maar ‘en-en.’

Haute Dogs en champagne
Zo kwam Andrès dus op het idee om in de Foodbar laagdrempelige gerechtjes zoals een hamburger of fish ’n chips een culinaire draai te geven. Echt snackfood, maar nét even anders.

Zo aten wij een heerlijke ‘Haute’ Dog met een worstje van gevogelte, home made uienmayonaise en bacon popcorn (een absolute aanrader!). De fish ‘n chips? Kleine, krokante spiering omhuld met dungesneden aardappelsliertjes, geserveerd met zeekraal en tapiocaballetjes van rode wijn. De tosti, met pata negra ham en smeuïge manchego, werd geserveerd met een mousse van foie gras. En in plaats van bitterballen bij de borrel kregen we een bordje met romige kaaskroketjes en in zwarte tomatengin gemarineerde tomaatjes.

Ook het dessert was bijzonder verrassend: ‘frietjes’ van chocolade met een dip van pannacotta en zwarte peper.

Oesteruurtje
In Nederland zijn we op culinair niveau goed op weg en – terecht – steeds veeleisender als we uiteten gaan. Toch denken we bij de borrel al vaak: “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg,” en komen we niet veel verder dan een bitterbal of vlammetje om de honger te stillen. Andrès Delpeut bewijst dat het ook anders kan. “Normaal, dat is een knop op de droger zeg ik altijd maar.” Dat juichen we alleen maar toe. Deze topchef kookt niet om te imponeren, maar heeft een vrolijke, brutale stijl die nooit eentonig is. En mocht je nou toch zin hebben in oesters, dan kun je er iedere vrijdagmiddag tussen 17.30 en 18.30 uur terecht voor Het Oesteruurtje, oftewel het Happy Oyster Hour waarbij je de tweede oester gratis krijgt. Daarnaast is er iedere dag tussen 18.00 en 20. 00 uur het L’APERITIF. Je bestelt een cocktail of glas wijn en ontvangt een bite van het huis. Op naar de Foodbar dus, de volgende keer dat je na een drukke werkweek het weekend wil inluiden met collega’s of vrienden!Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!