Interview met Alain Scheepers

Even voorstellen: dit is Alain Scheepers, bieroloog, eigenaar van het onafhankelijke blog Bierista en schrijver van het boek “Een wereld vol bier,” met daarin meer dan honderd fabels, feiten en sprookjes over bier. Wij voelden hem aan de tand over de laatste biertrends, food pairing én meer!

Een aantal jaar terug deed ik mee aan Eat2Gather’s historische bierwandeling door Amsterdam. Tijdens die wandeling ontmoette ik Alain Scheepers, bieroloog, blogger en auteur van een bestseller over bier. Zelden kwam ik iemand tegen die zo bevlogen over bier kon praten. Onlangs sprak ik hem opnieuw, om uit te vinden wat nu de trends zijn in bierland en wat er toch zo mooi is aan deze ‘toverdrank’, die al 6000 jaar wordt gedronken. Maar eerst had ik een prangende vraag: hoe word je in vredesnaam bieroloog, oftwel biersommelier? Alain vertelt: “Ik ben van huis uit journalist, maar heb altijd een grote interesse gehad in bier. Ik deed al 20 jaar de voorlichting voor bockbier en besloot uiteindelijk een opleiding te volgen bij Stichting Bieropleiding Nederland.”
Er bestaat dus gewoon een bierschool! Had ik dat maar eerder geweten. Alain deed een vervolgstudie in Oostenrijk – een bierland bij uitstek– zegde zijn baan op en is sindsdien professioneel bierspecialist. Dat is pas van je hobby een beroep maken!

Het mooie aan bier
Alain: “Wat ik fascinerend vind aan bier is hoe je met een paar simpele ingrediënten als water, gist, mout en hop zo’n enorme range aan smaken kunt maken. Bier is inspirerend en bier verbroedert, want het wordt door alle lagen van de bevolking gedronken.” Dat klopt, bedenk ik me. Iedereen heeft wel een anecdote of mooie herinnering waar bier in voorkomt. Hoeveel goede gesprekken zijn er niet gevoerd aan de toog, hoeveel onderhandelingen zijn er niet afgesloten met een koud biertje?

Trends in bierland
Als ik Alain vraag naar de laatste ontwikkelingen in de bierwereld, denk ik nog heel on trend te zijn door te beginnen over IPA (Indian Pale Ale), een extra hoppige bierstijl waar ik mijn hipster vrienden al een pooslang over hoor oreren. “Is allang weer uit,” lacht Alain. “Grapje natuurlijk, je moet vooral drinken wat je lekker vindt en IPA is nog steeds populair. Als we kijken naar trends, dan is Saison of Session bier momenteel een hit. Een Britse bierstijl, laag in de alcohol, fris en goed doordrinkbaar. Sowieso zijn de alcholvrije bieren van nu erg goed – niet meer te vergelijken met twintig jaar geleden. Omdat we steeds bewuster bezig zijnmet onze gezondheid kiezen we vaker voor pure smaken en genieten. Ken je de slogan: niet gieten maar genieten?” Die kende ik nog niet, maar daar kan ik me volledig in vinden.

Food pairing
Wat je steeds meer ziet – ook in de bierwereld – is food pairing. Waar het op neer komt: als je in verschillende voedingsmiddelen gelijksoortige smaakelementen vindt, dan kun je die producten met elkaar combineren. Kiwi met oesters, aardappelen met koffie, chocolade met kaviaar bijvoorbeeld. “Bier heeft een enorme smaakrange. Van lichtzuur tot rokerig, van intens en uitdagend tot amber en elegant. ” vertelt Alain als we het over bier- en spijscombinaties hebben. “Wijn is weliswaar intenser, maar bier is breder.” Zit je dan niet snel vol door al dat koolzuur, vraag ik me af? “Welnee. Stel je eens open voor iets nieuws! Deel eens een flesje bier, drink uit een klein tulpglas, proef hoe de smaken elkaar versterken. Bij gegrild vlees past een donker en rijk biertje. Blond en krachtig is weer heerlijk bij een chocolade dessert.” Duidelijk. Bier op tafel dus!Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!