Kaasproeverij van Hollandse top kazen

Ergens in het midden van ons land staat een oud pakhuis waar 10.000 kazen liggen te rijpen totdat ze volgens de meester kaasmaker lekker genoeg zijn om naar de consument te gaan. Wat deze kazen zo bijzonder maakt is dat ze op ambachtelijke wijze worden gerijpt door ze wekelijks handmatig te draaien en af te nemen met een doek. Mede door de unieke rijpingsomstandigheden die in het oude pakhuis gelden krijg je de aller lekkerste kaas van Nederland. Ik kan het weten want ik heb ze mogen proeven…

In een oud grachtenpand in het centrum van Amsterdam daalde ik een klein trappetje af en kwam ik terecht in een mooi proeflokaaltje. Voor ons op tafel stonden alvast een plank met kaas klaar en een proefnotitie formulier. De proeverij begon met een mooie introductiefilm over de rijke geschiedenis van het ambachtelijk kaas maken. Toen we genoeg achtergrondinformatie hadden was het tijd om te gaan proeven.

De kunst van het kaas proeven zit ’m in het heel dun afsnijden van de kaas. Hoe dunner de plakjes hoe beter de smaak en de geur tot hun recht komen. We kregen hiervoor een zogenaamde kaasguillotine waarmee je flinterdunne plakjes krijgt. We begonnen de proeverij met twee geitenkazen van 4 en 10 maanden oud. Daarna proefden we achtereenvolgens 4 Gouda kazen van 6 maanden, 1 jaar, 2 jaar en de oudste van 2,5 tot 3 jaar oud. Bij elke kaas kregen we een glas witte of rode wijn en bij de oudste kazen een heerlijk glas port.

Ik vond het een leuke ervaring om eens wat langer stil te staan bij welke smaken en geuren je allemaal kan onderscheiden in een kaas. Zo roken we o.a. toast, boter, hooi en koffie. En proefden we naast, natuurlijk de kaas, ook yoghurt, karamel en zelfs paddenstoelen. De dame die de workshop begeleidde was erg enthousiast en vond het geen enkel probleem om al onze vragen te beantwoorden. Daarmee was deze workshop niet alleen heel informatief maar ook gewoon heel erg lekker. De enige voorwaarde voor het volgen van deze workshop is eigenlijk dat je van kaas houdt…

Deze kaasproeverij duurt maar een uurtje en is daarom ideaal in te passen als je daarnaast nog een ander programma hebt. Ook kan het een originele borrel optie zijn als je een dagje op stap gaat in Amsterdam. Omdat de kaasproeverij zowel in het Engels als in het Nederlands gegeven wordt is het ook een heel leuk uitje om internationale gasten of collega’s mee naartoe te nemen.



Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van vlag.

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!

      Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van boom.