21 dec Kerstdessert van sterrenchef Wilco Berends
Soufflé van vanille en kwark met een quenelle ijs van Wilco Berends
Het kerstdessert komt van Wilco Berends, die je vast kent van zijn prachtig gelegen restaurant De Nederlanden in Vreeland (met hotel en tijdens lockdowns inroom dining). Al sinds 2000 kookt hij met een Michelinster en dat is niet voor niets: Wilco zorgt keer op keer voor uitdagende smaakbelevingen op je bord en is daarnaast een warme gastheer. Wij werken graag met Wilco samen, onder andere voor onze grote online en live productie Koken met Sterrenchefs afgelopen jaar tijdens de lockdown, waarbij hij met meer dan 240 deelnemers vanuit hun eigen keuken een online kookworkshop begeleidde.
Ingrediënten souffle
160 gram kwark
1 vanillestokje
5 eieren
50 gram zachte boter
50 gram basterdsuiker
50 gram poedersuiker
2 el. kristalsuiker
200 ml vanille-ijs
Bereiding:
- Vet ovenbestendige schaaltjes in met zachte boter
- Strooi de kristalsuiker over de ingevette schaaltjes
- Splits 5 eieren, je hebt 4 eiwit en 5 eigeel nodig
- Meng de kwark met de eidooiers en de basterdsuiker
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit met een mesje.
- Meng het merg met het kwarkmengsel
- Sla het eiwit en de poedersuiker tot een schuim, maar zorg dat dit niet te stijf is
- Meng het kwarkmengsel met het eiwitschuim en vul de ovenbestendige schaaltjes tot de rand. Strijk deze glad af met een paletmes of de achterkant van een mes
- Ga met je duim langs de rand van het schaaltje en wrijf dit randje schoon (waardoor de soufflé mooi egaal kan rijzen en niet vastplakt aan de rand).
- Plaats de soufflés in de oven op 205 graden voor ongeveer 8 minuten (de tijd hangt af van het formaat van de schaaltjes)
- Serveer een canelle van roomijs in de soufflé.