Eat2Gather smaakmaker lavendel

Lavendel

Wat is het? Deze aromatische paarse plant is afkomstig uit de Lipbloemenfamilie en kom je veel in Zuid-Europa tegen. De kleine bloemetjes zijn een grote favoriet onder bijen, hommels en vlinders, maar ook in de keuken zijn we er dol op. Zo worden de bloemen gebruikt in jam, azijn, snoepjes, room en Provençaalse stoofpotten. Gesuikerd kun je de bloemen gebruiken als kleurrijke, eetbare decoratie op desserts.

Tip!Heb je veel vliegen in de tuin? Lavendel werkt insectenwerend. In plaats van een lavendelstruik te planten kun je de gedroogde bloemetjes ook rondstrooien.

w-EET-je Ook de blaadjes van de lavendeltakjes kunnen worden gebruikt bij het koken, bijvoorbeeld in een salade. Het heeft wel een sterke smaak, dus gebruik het subtiel.

Recept Provenciaalse kip
Leg wat gedroogde lavendelbloemen op je lamsvlees of kip voordat je die de oven inschuift. Hierdoor krijgt je gerecht een Provençaals tintje.



Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!