Likeur & jenever proeverij

Op een gure, regenachtige herfstavond trotseerde ik de elementen om naar de likeur en jenever proeverij te gaan. Eenmaal binnen in de voormalige destilleerderij is het warm en gezellig en lijkt het alsof de tijd 300 jaar heeft stilgestaan. De rijke historie van het jenever en likeur stoken zie je overal in het proeflokaal terug. Nadat we ons in een comfortabele bank genesteld hebben is het tijd om te doen waar we voor gekomen zijn: jenever en likeuren proeven! Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo’n jenever drinker ben, maar het lijkt me wel leuk om meer te leren over het zo typisch Nederlandse drankje.

We krijgen de keus of we jenever of likeuren willen proeven. Omdat we met z’n tweeën zijn besluiten we dat allebei iets anders te doen zodat we stiekem ook nog een beetje van elkaar kunnen proeven.

Na een korte introductie over de destilleerderij en de historie van het proeflokaal beginnen we met proeven.
De proeverij bestaat uit 4 rondes. Tijdens de eerste ronde krijg ik een jonge jenever te proeven en mijn proef- partner een glaasje met een sterk ruikende likeur. Nou heb ik zelf enige ervaring met het proeven van wijnen, maar het ontdekken van aroma’s in likeur is echt een ander verhaal. We merken al snel dat ons referentiekader zich beperkt tot de likeuren die we kennen; Amaretto, Frangelico etc. De geuren hazelnoot en amandel denken we dan ook vaak (ten onrechte) te herkennen. Daarnaast is het alcohol gehalte zo hoog dat met name de geur van pure alcohol in eerste instantie overheerst. Nadat we de tip hebben gekregen om de geur kort en vooral niet te diep te inhaleren, gaat het beter. We ontdekken rozen en zelfs de geur van chocolade, maar het blijft moeilijk de juiste aroma’s uit de kleine glaasjes te halen.

De jenevers worden van jong naar oud geproefd. Je kan dit zien aan de kleur die steeds geler wordt, maar ook qua smaak worden de jenevers steeds uitgesprokener. Alhoewel het waarschijnlijk niet mijn favoriete drankje zal worden, is het wel heel leuk om jenever een keer op zo’n manier te leren proeven.

Voor de jenever en likeurliefhebbers is dit een waar walhalla, maar ook als je geen fan bent van jenever of likeuren is deze proeverij fantastisch.Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!