Macaron Workshop

Als klein meisje wilde ik niets liever dan banketbakker worden. Die toekomstdroom is uiteindelijk niet uitgekomen, maar ik ben wel altijd een enthousiaste amateur bakker gebleven. Voor een taart met verdiepingen, slagroom soesjes of een chocolade mousse draai ik mijn hand dan ook niet snel om. Toch stond er nog altijd een bak-uitdaging op mijn lijstje waar ik me tot op heden nog niet aan had durven wagen. De alom geprezen, maar oh zo gevreesde macaron. Wat is hij mooi en lekker… mits hij lukt natuurlijk!

Onder leiding van een ervaren chef patissier durfde ik de macaron-uitdaging wel aan. Tijdens de introductie kregen we een kleurrijk plateau vol verschillende macarons voor ons neus, waarvan we uitgebreid mochten proeven. Je kon kiezen uit de meest verrassende (en niet heel voor de hand liggende) smaken, zoals tomaten/ basilicum, venkel/groene appel en salmiak. Voor de minder avontuurlijke fijnproevers zaten er gelukkig nog genoeg andere gangbaardere smaken bij.

Na een kleine geschiedenisles over het van oorsprong Franse koekje, werd het tijd om aan het werk te gaan. Ons werd beloofd dat het echt niet heel ingewikkeld was om macarons te maken zolang we ons aan twee regels hielden:
1. Er is bij het maken van macarons geen ruimte om te freestylen dus volg de receptuur nauwkeurig.
2. Houd de temperatuur van het suikerwater goed in de gaten en stop wanneer je 118 graden Celsius bereikt.

Gewapend met een zeer nauwkeurige kookthermometer gingen we met z’n allen aan de slag. Op het moment dat het suikerwater precies de juiste temperatuur had en de eiwitten de juiste stevigheid hadden, konden we de overige ingrediënten mengen en de kleurstof toevoegen. Toen ons deeg na veelvuldig vouwen de juiste glans had en door de chef was goedgekeurd, kregen we de opdracht om het deeg d.m.v. een spuitzak in identieke perfecte rondjes te spuiten. Zoals je begrijpt klinkt deze opdracht eenvoudiger dan deze in de praktijk bleek, maar we hebben ons best gedaan. Toen onze koekjes lagen te drogen voordat ze de oven in konden, was het tijd voor de vulling.

Tijdens het maken van de vulling kregen we allemaal handige tips, die ik hier niet zal verklappen, maar die beslist van pas zullen komen bij mijn komende bak-pogingen. Wil je weten hoe je de koekjes vervolgens opbouwt tot de perfecte macaron dan zou ik me snel opgeven voor een van de aankomende workshops…

Deze workshop is niet alleen heel leuk en leerzaam voor de wat meer ervaren bakker, maar zelfs als je alleen van macarons eten houdt kom je ruimschoots aan je trekken. De chef patissier heeft duidelijk veel liefde voor zijn vak en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Ik kom heel graag nog een keer terug om mijn bak-repertoire verder uit te breiden!Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!