Marrokaanse kookworkshop

Heb je het over Marokkaans eten dan denk je meteen aan de tajine, veel verse groene kruiden, couscous en mierzoete patisserie. Toen ik een aantal jaar geleden een tweeweekse rondtocht maakte door het zuiden van Marokko at ik zeker 1 keer en soms zelf 2 keer per dag een kleurrijk en geurig maal uit de typische, hoed vormige kleien pot. En zoals met alle overdaad, kon ik na twee weken geen tajine meer zien! Omdat met het verstrijken van de tijd gelukkig vooral de goede herinneringen blijven bestaan, gaf ik me afgelopen maand op voor een kookworkshop Marokkaans koken in de hoop de typische smaak van Marokko nogmaals te beleven.

Bij binnenkomst in de knusse kookstudio is de tafel al mooi gedekt en krijg ik meteen een heerlijk glas witte wijn aangeboden. Een goed begin is het halve werk! Langzaam druppelen de andere cursisten binnen en legt de kooklerares ons uit wat er vandaag op het menu staat. Omdat we maar met een klein groepje zijn (5 personen) verdelen we de gerechten onderling. Normaal gesproken zou dit jammer zijn omdat je dan maar 1 of 2 gerechten leert maken, maar omdat zowel het groepje als de keuken klein is krijg je toch veel mee van wat de anderen aan het maken zijn. Ik besluit de voorgerechten voor mijn rekening te nemen en maak envelopjes van filodeeg met een feta vulling en een hemelse humus met gekarameliseerde uien. Mijn mede cursisten storten zich op, hoe kan het ook anders, de tajine met kip en een tweetal nagerechten. Terwijl wij druk bezig zijn met het ontcijferen van onze recepten, loopt Pauline rond en geeft ze waar nodig wat aanvullende informatie en beantwoordt ze onze vragen.

Pauline weet veel van de Marokkaanse keuken en geeft ons tussen de bedrijven door ook een paar nuttige tips. Zo vertelt ze ons dat je filodeeg nooit bij de gewone supermarkt moet kopen, maar dat het filodeeg uit het vriesvak van de beter gesorteerde Turkse of Marokkaanse winkel absoluut de beste is. De reden hiervoor is dat deze dunner en minder vet is waardoor er veel beter mee te werken valt.

Nadat we uur of 2 gekookt hebben zijn de meeste van onze gerechten klaar en kunnen we aan tafel. Eerst smullen we van de feta- envelopjes en de humus met brood en daarna van de tajine met kip die precies lang genoeg gestoofd heeft zodat het vlees mooi van het bod valt. De ingelegde citroen en de groene olijven die op het laatst zijn toegevoegd geven het gerecht net nog even wat meer diepgang qua smaak. Ik moet bekennen dat ik er zelfs in Marokko, maar weinig gegeten heb die zo lekker waren als deze. De opgerolde filodeeg slang met een vulling van amandelen, kaneel en oranjebloesem als dessert is verrassend subtiel van smaak en niet zo overdadig zoet als je van sommige Marokkaanse patisserie gewend bent. Samen met de heerlijke Marokkaanse thee is het een prachtig gerecht om de avond mee af te sluiten.

Door de jaren heen heb ik inmiddels veel kookworkshops gevolgd en deze staat zeker in mijn top drie. De knusheid van de kookstudio en de dynamiek van een kleine groep in combinatie met de enthousiaste kooklerares zorgen samen voor een top avond. Door de kleine groep en ontspannen sfeer van de kookworkshop, voelt het eigenlijk net alsof je met een groepje vrienden, onder het genot van een glaasje wijn, lekker staat te koken in plaats van dat het schools aandoet. Daarnaast is er toch veel tijd voor individuele begeleiding en het beantwoorden van vragen, waardoor je echt de kans krijgt om veel te leren. Ik ben blij dat Pauline nog meer workshops aanbiedt want ik kom graag nog een keertje terug!



Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!