Eat2Gather W-EET-je waarom je in China dronken kunt worden tijdens een een zakelijk diner? Chinese tafelmanieren en tafeletiquetten.

w-EET-je waarom je in China dronken kunt worden tijdens een zakelijk diner?

Daar wij in Nederland al jaren gewezen worden op de risico’s van alcoholgebruik is dat in andere landen soms heel anders. Zo is in Japan de afgelopen jaren campagne gevoerd voor het drinken van juist méér alcohol. En in China hoef je je ook niet te schamen als je stomdronken bij een zakendiner zit. Daar ben je juist een lachertje als je iemand NIET onder de tafel kunt drinken. Waar dat gebruik vandaan komt?

Tijdens een Chinees diner hoor je niet alleen te drinken. Er moet eerst geproost worden en dan geniet je samen van de wijn. Je nodigt je tafelgenoten daarmee uit om ook te drinken. Niet één slokje zoals wij dat vaak doen, maar je hele glas leeg. In één teug. Je kunt je voorstellen dat er tijdens een Chinees stevig gedronken wordt, aangezien je een toost niet mag weigeren.
Doorgaans begint de gastheer met een toost. Hij staat op (waarna de anderen volgen), laat zijn glas wijn zien en spreekt zijn goede wensen uit. Daarna drinkt hij het glas leeg en volgen de tafelgenoten na een bedankje voor de goede wensen. Door het hele glas in één keer leeg te drinken toon je respect aan je tafelheer en tafelgenoten. Na de gastheer kan de hoogste in rang daarna volgen door ook een toost uit te brengen. Zo kan dat doorgaan totdat alle tafelgenoten zijn geweest. Niet zo gek natuurlijk dat er dus zoveel gedronken wordt. Gānbēi (proost in het Chinees)!

Wil jij meer leren over de Chinese cultuur? Boek dan een Chinese theeceremonie of Culinaire wereldtour bij ons voor jouw groep.



Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!