Eat2Gather W-EET-je het verschil tussen druivensap en wijn zonder alcohol?

W-EET-je het verschil tussen druivensap en wijn zonder alcohol?

De populariteit van alcoholvrije drankjes is niet meer te stoppen. Van 0,00% biertjes die écht goed smaken tot en met alcoholvrije gin waarmee je een heerlijke virgin cocktail maakt, de kwaliteit is de laatste jaren enorm gestegen. Over alcoholvrije wijn bestaan echter nog weleens misverstanden. “Dan drink je toch gewoon druivensap?” Nee, het grote verschil tussen 0% wijn en druivensap is het vergistingsproces.

De vergisting van de most (het vers geperste, maar nog niet vergiste druivensap) geeft een wijn alcohol en aroma’s die je in druivensap niet tegenkomt. Je moet eigenlijk zo zien: voor het maken van alcoholvrije wijn heb je eerst een basiswijn nodig. Daarna wordt de alcohol eraan ontrokken, via allerlei processen met ingewikkelde namen als omgekeerde osmose. Dat is een bijzonder geavanceerde filtertechniek, waarbij verder geen chemicaliën worden gebruikt. Een natuurlijk proces dus, waarbij in tegenstelling tot druivensap altijd nog wel een heel klein restje alcohol achterblijft – maar dat is verwaarloosbaar.

En, is alcoholvrije wijn lekker? Laten we zeggen: de kwaliteit wordt steeds beter. Zolang je je je erop instelt is het een prima alternatief.

Eat2Gather organiseert wijnproeverijen voor groepen op aanvraag met een vinoloog. Zijn er ook collega’s die geen alcohol drinken dan zorgen wij voor alcoholvrije wijn.Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!