Eat2Gather wEETje theeceremonies Japanse theeceremonie, Tibetaanse theeceremonie Chinese theeceremonie

w-EET-je hoe theeceremonies over de hele wereld mensen verbindt?

Het lijkt zo simpel; stomend water, een mok en wat thee. Toch is niets minder waar.  Het drinken van thee is zoveel meer. Er bestaan al eeuwenlang tradities rondom thee, zoals de theeceremonie. Deze kennen we vooral uit Japan en China, maar wist je dat er theeceremonies zijn over de hele wereld? En weetje wat het doel is van deze theeceremonies?

Het mooiste aan een theeceremonie, vinden wij, is dat het mensen verbindt. Je zou kunnen zeggen dat het een soort meditatie is waarbij je al je zintuigen gebruikt. Je leeft in het moment, alleen de thee en jij. In veel culturen vier je met een theeceremonie het leven. Hoe mooi is dat?

Theeceremonies worden wereldwijd gehouden met verschillende rituelen en gebruiken. Wij noemen hieronder graag een aantal van de theeceremonies uit de hele wereld.

Japan

Een van de oudste en meeste bekende theeculturen vind je in Japan. De theeceremonie in Japan wordt heel serieus genomen. De Japanse theeceremonie, ook bekend als Cha Do of Chanoyu, uitgevoerd door een getrainde gastheer, wordt volgens strikte regels geleid. Het thee drinken bevat elementen van kunst, muziek en poëzie en wordt daarmee als een heuse kunstvorm gezien. De ceremonie is een eerbetoon aan de thee, de gastheer en de gasten, waarbij het draait om harmonie, respect en rust.

China

In China is de theeceremonie een traditionele stijl van theebereiding met een focus op smaak en aroma. Het proces omvat het gebruik van een kleine theepot en meerdere infusies van theebladeren, vaak met traditionele muziek en decoraties. De ceremonie draagt bij aan een lang en gelukkig leven vol rust en tevredenheid, in tegenstelling tot de formele Japanse theeceremonie. Soms heeft de ceremonie een meditatief karakter, vooral bij bijzondere theeën.

Marokko

In Marokko is thee een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven en sociale bijeenkomsten. De Marokkaanse theeceremonie omvat groene thee met munt en suiker, geserveerd in sierlijke glazen. Het symboliseert gastvrijheid en warmte.

De traditie is populair en omvat het serveren van muntthee in versierde glazen met suiker en munt, met een speciale schenktechniek voor een schuimend effect.

Engeland

De Engelse theeceremonie, ook bekend als afternoon tea, is een traditionele sociale gelegenheid in Engeland met zoete en hartige lekkernijen en zwarte thee geserveerd in porseleinen theepotten en bekers. Scones met clotted cream en jam, sandwiches, en taartjes maken deel uit van de ceremonie, die bepaalde etiquette heeft zoals het drinken van thee met de pink omhoog. In het verleden was er onderscheid tussen afternoon tea en high tea, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval.

Tibet

In Tibet is het nog steeds gebruikelijk om gasten te begroeten met een kopje thee. Echter, verwacht geen traditionele theesmaak, want Tibetaanse thee smaakt naar boter en zout en heeft een sterke smaak. De thee wordt gemaakt van samengeperste groene theetegels die een uur lang worden gekookt. Vervolgens worden Himalayazout en een klontje yakboter (van de Tibetaanse yak) toegevoegd. Alles wordt geroerd totdat de boter volledig is opgenomen. Vervolgens wordt de thee in een theepot gegoten en warm gehouden in een soort oven.

Ook eens zo’n theeceremonie meemaken? Dat kan bij Eat2Gather! Boek een Chinese theeceremonie als onderdeel van een Culinaire Wereldtour door Amsterdam of Rotterdam en ontdek hoe bijzonder het is.



Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van vrachtwagen.

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!

      Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van hart.