26 mei w-EET-je waarom een Aperol Spritz zo heet?
Aperol bestaat al meer dan honderd jaar. Het is een recept van de broers Barbieri uit het noorden van Italië, dat ze na zeven jaar experimenteren, proeven en bijschaven in 1919 lanceerden tijdens een internationale drankenbeurs in Padova. De naam was een knipoog naar het Franse woord apéro: een luxe borrel met hapjes, iets voor etenstijd. Het oranje drankje viel direct in de smaak, de broers bleken goud in de handen te hebben. Dat wisten ze maar al te goed; ze hielden het recept – een mix van sinaasappel, rabarber en kruiden – dan ook altijd geheim.
Na de Tweede Wereldoorlog ontstond de immens populaire cocktail die we nu kennen als Aperol Spritz. Maar waar komt die Duits klinkende naam vandaan? Dat zit zo: tijdens de bezetting van de regio Veneto door Oostenrijk, vonden de Habsburger de Italiaanse wijn veel te sterk om zo te drinken. Ze vroegen de obers de wijn aan te lengen met sodawater. Al hadden de soldaten het niet over ‘aanlengen’ maar over ‘injecteren’, ‘spritzen’ dus. Zo ontstond Spritz, aangelengde wijn. En dat gebeurde dus ook met Aperol. Alleen vonden de Italianen een shotje sodawater in hun Aperol geen succes, dus voegden ze er wat lekkers aan toe: prosecco.