Eat2Gather weetje waarom kurkuma een wondermiddel is?

W-EET-je waarom kurkuma een wondermiddel is?

Tot voor kort stond het bij veel mensen achteraf te verstoffen in een keukenkastje, maar sinds de opmars van ‘superfood’ schijnt het één van de meest gegoogelde specerijen ter wereld te zijn.

We hebben het over geelwortel, ook wel bekend als koenjit of kurkuma. Het is een diepgeel knolgewas dat in Zuid-Azië groeit en familie is van de gember. De specerij, die meestal gedroogd en tot poeder gemalen wordt verkocht, wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken maar is vooral bekend vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Om die reden wordt kurkuma al ruim 6000 jaar gebruikt in de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunde. Het bevat namelijk curcumine, een stofje dat ontstekingsremmend werkt en vrije radicalen uit ons lichaam helpt verwijderen. Verder zou het goed zijn voor je huid en zelfs je gemoedstoestand.
In India zegt men dat je het in combinatie met zwarte peper moet innemen om optimaal van de voordelen van het wonderkruid te genieten. Daarom schenken ze daar al  duizenden jaren Golden Milk: een heerlijke verwarmende specerijendrank met kurkuma als hoofdingrediënt, en verder zwarte peper, ghee, kaneel, kardemom, gember en nootmuskaat bevat.
En alsof dat nog niet genoeg is: de geelwortel zelf is een wat onooglijk ding, maar is onderdeel van een prachtige plant die je steeds vaker in interieurs ziet terugkomen.Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!