Eat2Gather w-EET-je waarom zout morsen ongeluk brengt?

w-EET-je waarom zout morsen ongeluk brengt?

Je hebt het vast wel eens gehoord of misschien zelf wel gedaan: als je zout morst, moet je gelijk wat zout over je linkerschouder gooien. Zout knoeien betekent namelijk ongeluk. Dat kun je alleen afwenden door zout in de ogen van de duivel te strooien. En laat die nou altijd over je linkerschouder meegluren!

Het idee dat zout morsen ongeluk brengt, zou terug te voeren zijn op Judas Iskariot, één van de twaalf apostelen. In Het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci stoot Judas een zoutvaatje om als teken van zijn verraad. Maar waarschijnlijk is het bijgeloof over zout al ouder. De oude Grieken ontdekten al hoe magisch zout is: je kunt er vlees en vis mee conserveren en het was erg kostbaar – een zonde dus om te verspillen. In de loop der tijden ontstonden zo diverse rituelen rondom het zoutvat op tafel. Wist je bijvoorbeeld dat bij het dekken van de tafel eerst het zoutvat geplaatst moet worden, om bij het afruimen als laatste te verwijderen? Een probleem dat wordt verholpen door het zout altijd op tafel te laten staan, zoals in veel restaurants de gewoonte is.

Maar zout kan ook geluk brengen. Sommige mensen nemen altijd een zakje zout mee voor zakelijk succes. En volgens een ander gebruik mag alleen de eter zout over zijn of haar eigen eten strooien, om het geluk zelf in de hand te houden. En wij maar denken dat het een kwestie van smaak was!Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!