Eat2Gather wEETje wanneer je mousserende wijn Champange mag noemen?

w-EET-je wanneer je mousserende wijn Champagne mag noemen?

Een gelukkig nieuwjaar! Plop! We luiden het nieuwe jaar traditiegetrouw graag in met een een feestelijke bubbel. Champagne is een van de bekendste mousserende wijnen uit Frankrijk. Er bestaan echter veel soorten mousserende wijnen en niet al deze wijnen mogen champagne genoemd worden. Hoe weet je nou wat echte champagne is?

De belangrijkste voorwaarde is dat de Champagne uit de champagnestreek in Frankrijk afkomstig is. Niet alleen moeten de druiven waarmee de wijn wordt gemaakt groeien in deze streek, maar ze ook worden geoogst in dezelfde streek. Maar dat zijn niet de enige criteria die de zijn vastgelegd in de regelgeving van de Champagnestreek. Zo moet de wijn zijn bereid volgens Méthode Champenoise. En is het gemaakt van onder andere de Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Arbane en/of de Petit Meslier druivensoort. Ook moeten de flessen minimaal 15 maanden in de kelder hebben gelegen. Elk aspect van de wijn en het productieproces is vastgelegd. Van het snoeien van de druiven tot het minimale percentage alcohol dat de wijn moet bevatten.

Wist je dat Champagne ook nog onder te verdelen is in verschillende soorten? Ze variëren van een heel zoete Doux (meer dan 50 gram suiker per liter) tot een droge Brut (minder dan 15 gram suiker per liter). Tussen deze soorten vind je nog de extra sec, sec en de demi-sec. Een ander verschil is de leeftijd van champagne. Zo zijn er zijn champagnes met jaargang (Champagne millésime), die circa 15 maanden rijpen en daarmee constant karakter van smaak en kwaliteit hebben. En er zijn Champagnes zonder jaargang (Champagne sans millésime). Deze champagnes worden minimaal drie jaar bewaard en verschillen daardoor jaarlijks qua karakter. Voor elke smaak wat wils.

Wil jij meer Champagne en bubbels proeven? Boek dan onze bubbels & champagne proeverij.Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!