18 jun w-EET-je welk zintuig de hamburger zo populair maakt?
De invloed van zintuigen op onze smaakbeleving is groter dan je denkt. Draai snelle muziek (bijvoorbeeld in een hamburgerzaak) en gasten eten sneller. Draai harde muziek in een bar en gasten drinken meer. Smaak komt tot ons via al onze zintuigen. Ruiken, zien, horen, voelen, proeven, ze spelen allemaal een rol in hoe we de smaak van iets gewaar worden, waarbij de neus – en NIET de tong, wat je zou denken – ons belangrijkste smaakorgaan is. Soms houdt ons brein ons via onze ogen voor de gek. Culinair wetenschapper Charles Spence, die voor zijn boek The New Science of Eating onderzoek deed naar smaak en het genot dat we ervaren als we eten, ontdekte bijvoorbeeld dat aardbeienmousse zoeter smaakt van een rond wit bord dan van een zwart en rechthoekig bord: ronde vormen en rode kleuren wekken associaties op met zoet. En hoe zit het met de populariteit van de hamburger? Dat is deels te verklaren door onze tastzin. Hamburgers eten we met de hand, en uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat eten uit de hand bijna altijd lekkerder smaakt.