Eat2Gather wEETje welke insecten je kunt eten?

W-EET-je welke insecten je kunt eten en hoe gezond ze zijn?

Insecten eten ligt niet zo voor de hand in het westen en eerlijk is eerlijk, sommige mensen gruwelen ervan. Toch zijn insecten in opkomst als gezond en duurzaam alternatief voor vlees.

Eerst even wat achtergrondinformatie: maar liefst 2 miljard mensen wereldwijd eten insecten! Ze worden gegeten als snacks, verwerkt in een koekje of als onderdeel van de maaltijd. Insecten passen namelijk prima in een gezond en gevarieerd dieet, omdat ze veel eiwitten, vet, ijzer en vitamine B bevatten. Insecten die als voedsel worden gebruikt zijn sprinkhanen, keverlarven, krekels, meelwormen en zelfs kakkerlakken. In sommige landen zoals Thailand vindt ook consumptie plaats van dieren zoals spinnen, schorpioenen en duizendpotigen. Deze worden meestal van eventuele gifkaken en -stekels ontdaan, waarna ze worden gefrituurd. Yikes!

Toch zie je ook in Europa zo nu en dan eetbare insecten op het menu staan. Vooral de sprinkhaan, piepschuimkever, meeltor en meelworm zijn populair. Ze zijn snel en gemakkelijk te kweken en bevatten veel eiwitten. Dat maakt ze tot prima vleesvervangers. De sprinkhaan en meelworm zijn relatief vet en lijken door hun samenstelling op orgaanvlees. In sommige Nederlandse groothandels en supermarkten kun je ze ook gevriesdroogd krijgen, of verwerkt in een vleesvervanger.Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!