Eat2Gather wEETje welke routes de vin er bestaan?

w-EET-je welke routes de vin er bestaan?

Een ‘Route de Vin’ is een wijnroute die wijnliefhebbers de kans biedt op een unieke ervaring, waarbij je niet alleen de wijnen van de regio kunt proeven, maar ook de lokale cultuur, geschiedenis en prachtige landschappen kunt ontdekken. Hieronder lees je over verschillende bekende routes de vin.

Route des Grands Crus (Bourgogne/Burgundy):Deze route loopt door de beroemde wijnstreek Bourgogne, van Dijon tot Santenay. Het gebied staat bekend om zijn prestigieuze wijnen zoals Pinot Noir en Chardonnay. De route voert langs bekende wijndorpen zoals Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges, en Beaune.

Route des Vins de Bordeaux: Bordeaux is een van de meest bekende wijnregio’s ter wereld. De wijnroute hier is verdeeld in verschillende subroutes die door beroemde appellations zoals Médoc, Saint-Émilion, Graves en Sauternes lopen. Bezoekers kunnen genieten van beroemde Bordeaux-blends en de historische wijnkastelen bezichtigen.

Route du Champagne: Deze route in de Champagne-regio, in de buurt van Reims en Épernay, is de perfecte plek om de beroemde mousserende wijn van Frankrijk te ontdekken. Bezoek iconische champagnehuizen zoals Moët & Chandon, Veuve Clicquot, en Dom Pérignon.

Route des Vins du Val de Loire: De Loire-vallei is bekend om zijn diverse wijnstijlen, van frisse witte wijnen tot robuuste rode wijnen en delicate rosés. De route loopt langs de Loire-rivier en voert door beroemde wijngebieden zoals Sancerre, Vouvray, Chinon, en Saumur.

Route des Vins du Rhône: Deze route strekt zich uit langs de Rhône-rivier en omvat zowel de noordelijke als de zuidelijke Rhône-vallei. Bekende wijnen uit deze regio zijn onder andere de Syrah-wijnen van de noordelijke Rhône en de Grenache-gebaseerde wijnen van de zuidelijke Rhône. Bezoek beroemde wijngebieden zoals Côte-Rôtie, Hermitage, Châteauneuf-du-Pape, en Gigondas.

Route des Vins de Provence: Deze route voert door de zonnige Provence, bekend om zijn roséwijnen. Bezoekers kunnen schilderachtige wijngaarden en dorpen zoals Aix-en-Provence, Bandol, en Cassis verkennen, terwijl ze genieten van de ontspannen Mediterrane sfeer.

Route des Vins du Languedoc-Roussillon: Deze route in Zuid-Frankrijk biedt een ontdekking van een van de grootste wijngebieden van het land. De wijnen variëren van volle rode wijnen tot frisse witte wijnen en zoete Muscat-wijnen. Belangrijke wijngebieden zijn onder andere Corbières, Minervois, en Pic Saint-Loup.

Heb je zin gekregen om zelf een route de vin mee te maken? Op 8 september 2024 organiseert Eat2Gather de Route de Vin et Velo d’Amsterdam langs verschillende wijnliefhebbende bedrijven (Chateau Amsterdam, Bar Vindict, Landmarkt en uiteraard Eat2Gather) in de hoofdstad waar je gaat genieten van een goed glas wijn en een culinair gerechtje of een bite tijdens je fietstocht. Meer info klik hier. 

 Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!