Eat2Gather w-EET-je wie er wordt beschouwd als de ontdekker van champagne?

W-EET-je wie er wordt beschouwd als de ontdekker van champagne?

De champagne zoals we die nu kennen, bestaat al heel lang – zo was Napoleon Bonaparte al een grootverbruiker van het nu nog bekende huis Ruinart. De geschiedenis gaat echter nog verder terug, want rond de 5e eeuw werd er al wijnbouw bedreven in de champagnestreek, waarvan de naam afstamt van het Latijnse woord ‘Campania’. De kwaliteit was niet al te best, maar daar kwam  verandering in toen de Franse monnik Dom Pérignon in 1668 de tweede gisting op de fles onder de knie kreeg – ook wel bekend als de Méthode Champenoise – waardoor de kenmerkende bubbels ontstonden zonder dat de flessen uit elkaar spatten. Hij ontdekte tevens dat het vastmaken van de kurk met ijzerdraad zorgde dat de druk in de flessen bleef. Dom Pérignon was ook de eerste wijnproducent die witte wijn leerde produceren van blauwe druiven. Hij ontwikkelde de wettelijk voorgeschreven Méthode Traditionelle (vóór 1994 de Méthode Champenoise genoemd).

Wil je meer leren over champagne tijdens jouw groepsuitje? Eat2Gather organiseert oester en champagne proeverijen en wijnproeverijen die we kunnen toespitsen op champagne.



Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!