Eat2Gather fruittuinen van West Culinaire Expeditie

Culinaire Expeditie Circulair ondernemen bij de Fruittuinen van West

Voor de Culinaire Expeditie van deze maand trokken we diep Amsterdam-West in, tot vlakbij Halfweg. Daar vind je de Fruittuinen van West, een initiatief van Wil en Lisan Sturkenboom die hun biologisch-dynamische boomgaard in Dronten verkochten om in 2014 Amsterdam hun droombedrijf te realiseren. Hoe dat droombedrijf eruit zou moeten zien? Een plek met een grote diversiteit aan bedrijfstakken die allemaal met elkaar in verband staan, waar de consument uit de stad en het platteland samen zouden komen.
De eerste boom plantten ze in maart 2014. Inmiddels zijn de Fruittuinen van West uitgegroeid tot een enorm walhalla aan frambozen- en bramenstruiken, appel-, peren-, kersenbomen en bessenstruiken. Je vindt er ook druiven, cranberry’s, nectarines en aardbeien. Bezoekers kunnen zelf plukken, wegen en afrekenen. Ook ’s winters kun je hier plukken, in de witlof ‘grot’ of de shiitakekassen. Overal lopen kippetjes, wiens eieren je ook mag verzamelen.

Streven naar duurzaamheid
Circulair ondernemen is een belangrijk gedachtengoed binnen die bedrijfsvoering. Door processen en omgeving met elkaar te verbinden, versterk je het geheel, is het idee.
Ze streven naar duurzaamheid, respect voor natuur, gezond eten en aandacht voor mensen – ook die met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Wil en Lisan zijn ook
een restaurant begonnen waar alle producten biologisch zijn gecertificeerd. We genieten in het Tuincafé van een nu zo hippe ‘slow-coffee’, koffie zoals we die thuis ook maken: met een cafetière. Stukje appeltaart erbij, uiteraard gemaakt van de appels uit de boomgaard.
Na onze koffiepauze shoppen we nog even verder in de biologische winkel. De producten die hier verkocht komen zoveel mogelijk uit eigen regio. Je kunt er lekkere kazen kopen, brood en allerlei soorten groente. Ze verkopen er ook biologische meelsoorten, broodbeleg, huishoudmiddelen, soepen, koek en chips en nog veel meer.

Wil je tijdens een culinair uitje van Eat2Gather een bezoek brengen aan de Fruittuinen van West? Tijdens de Culinaire Rally rondom Amsterdam kunnen we de Fruittuinen van West als rallystop inplannen.Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!