Eat2Gather bezoekt Papabubble

Culinaire expeditie – Papabubble maakt handgemaakte snoepjes

Zoete miniatuurkunstwerkjes

Wanneer we voor de deur staan bij papabubble op de Amsterdamse Haarlemmerdijk komt de heerlijke, zoete geur van suikersiroop ons al tegemoet. Wij zijn hier voor een afspraak met Marieken van den Brink, die misschien wel één van de leukste jobs heeft die je maar kunt bedenken: ze is samen met haar compagnon Dominik eigenaresse van een snoepjeswinkel. Niet zomaar een snoepwinkel: bij papabubble worden met simpele ingrediënten als suiker, water, glucose en natuurlijke oliën de mooiste miniatuurkunstwerkjes gemaakt. In het hart van de snoepjes zit een piepklein figuurtje, een logo of een woord. Dat kan van alles zijn: molentjes, tulpen en fietsjes (populair bij toeristen die het winkeltje bezoeken), fruit, hartjes, noem maar op. Het ziet er werkelijk prachtig uit. Ook van de smaken worden we blij: terwijl we eigenlijk verwachtten dat de snoepjes vooral naar suiker zouden smaken, blijken het ook nog eens kleine smaakbommetjes te zijn. Bergamot, anijs, gember, lychee, mojito – ze smaken fantastisch. Voor de echte daredevils is er zelfs een Spicy Challenge assortiment, waarin o.a. jalapeno- en habaneropepers zijn verwerkt.

 

Echte snoepartiesten aan het werk

De snoepjes met een eigen logo of bedrijfsnaam zijn populair. Alhoewel papabubble een echte winkel is, waar bezoekers de snoepartiesten aan het werk kunnen zien en een zakje of potje kunnen kopen, worden de meeste snoepjes in opdracht gemaakt. Grote modehuizen als Dior, Givenchy en Kenzo wisten papabubble al te vinden. Tijdens onze afspraak laat Marieken trots de foto’s zien van een modeshow van Hunkemöller die onlangs plaatsvond: de modellen lopen met enorme, kleurrijke papabubble lollies over de catwalk. Tot de clientèle van Marieken en Dominik behoren ook veel hotels en (sterren)restaurants. Weer eens wat anders dan een pepermuntje bij de rekening!

 

Bezoek papabubble tijdens de Lekkernijenwandeling

Marieken, die met haar hartelijke uitstraling zelf ook behoorlijk ‘bubbly’ is, vertelt enthousiast en met hartverwarmend veel liefde voor haar werk over het ontstaan van papabubble. Het snoepvirus sloeg toe in Barcelona, waar ze samen met Dominik na haar studie terechtkwam. Daar kwamen ze in contact met twee Australische jongens die net een ambachtelijke snoepwinkel hadden geopend in de Spaanse stad: papabubble.

Met hulp van de oprichters en een extra duwtje in de rug dankzij het winnen van de Marie Claire Starters Award, was in 2005 de eerste papabubble Amsterdam een feit. Wij zijn fan: het is geweldig om te zien hoe de snoepartiesten op de werkvloer suikerhompen in verschillende kleuren aan elkaar ‘kleien’ tot een 3D design, om ze daarna uit te trekken tot een lange, dunne zuurstok. Marieken vertelt: “Als de suiker hard is, begint het ‘choppen’. De zuurstok wordt in razend tempo met een spatel tot kleine snoepjes gehakt. Pas wanneer je die cilinder doorsnijdt, zie je of het priegelige plaatje gelukt is.” Vanaf nu is een bezoek aan papabubble een stop tijdens onze Lekkernijenwandeling. Een aanrader!

 

Bekijk hier het vrolijke Youtube filmpje van 24Kitchen waarop het proces is te zien.

 Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!