Eat2Gather culinaire expeditie rondje lokale Nederlandse lekkernijen.

Culinaire expeditie – rondje lokale Nederlandse lekkernijen

Culinaire Expeditie

Als je aan typisch Nederlandse specialiteiten denkt, dan denk je al snel aan stamppot, bitterballen, poffertjes, stroopwafels en erwtensoep. Nederland heeft echter heel veel meer lekkernijen, uit het hele land. Ken je bijvoorbeeld de kosterworst? Of weet je waar de eierbal vandaan komt? Reden genoeg om eens een rondje Nederland te doen. Een rondje lokale lekkernijen.

 

Groningen
Een bekend streekproduct uit Groningen is de Groninger worst, een pittige droge worst met een vleugje kruidnagel. Een ander bekend product uit Groningen is de Groninger koek, die teruggaat tot de 17e eeuw en een variant is van de Deventer koek. En wist je dat de eierbal ook een typisch Groningse lekkernij is? De eierbal bestaat uit een hardgekookt ei omhuld met ragout en een knapperig laagje. Dit product ontstond kort na de Tweede Wereldoorlog vanwege de betaalbaarheid en voedzaamheid.

Friesland
Bij Friesland denk je al snel aan suikerbrood. En terecht, want geen bakkerij in Friesland waar je geen suikerbrood kunt kopen. Ook in andere plekken in Nederland kun je tegenwoordig suikerbrood kopen. Maar let op! Het echt Friese suikerbrood onderscheidt zich door de dubbele hoeveelheid suiker (40%). Andere Friese lekkernijen zijn Fryske dúmkes en oranjekoek, die je herkent aan de anijsachtige smaak.

Drenthe
We noemden al even de kosterworst. Deze kom je tegen in Drenthe. De kosterworst is een worst die extra droog is en daardoor harder. Ook kun je in Drenthe terecht voor boerenwafels. Dit zijn beschuiten die overgoten zijn met ei en melk, gebakken in de koekenpan en vervolgens rijkelijk bestrooid met bruine suiker.

Overijssel
Op de eerste plaats staat hier de Deventer koek. Deze ontbijtkoek wordt al eeuwenlang gemaakt en kent inmiddels vele varianten. Een relatief nieuw streekproduct is de Vechtdalse wijn. In het Vechtdal zijn verschillende wijngaarden te vinden waar men frisse witte wijn produceert. Zelfs sterrenrestaurants zoals De Librije en ons koningshuis schenken deze wijn.

Gelderland
Bij Gelderland denk je al snel aan de Betuwe, aan de fruitgaarden. En denk je aan Betuwe, dan denk je Tiel. En wie is de bekendste ‘inwoner’ uit Tiel? Natuurlijk het stripfiguurtje Flipje, die prijkt op vele jampotjes. In Gelderland vind je ook andere lekkernijen zoals Tielse kermiskoek en Arnhemse meisjes.

Utrecht
De stad Utrecht heeft een bijzondere lekkernij van chocolade, genaamd ‘Domtorentjes’. Deze lekkernij wordt slechts door één bakker in de stad gemaakt. Een Domtorentje is een bonbon van pure chocolade met een luchtige chocoladevulling. Ook de sprits en de Vockingworst komen uit de Utrecht.

Flevoland
Flevoland is natuurlijk bekend om vis, maar ken je ook de Urkse dikkoek? Dat is een cake-achtige lekkernij gemaakt van spek, meel, rozijnen en eieren. Het wordt grappig genoeg beschouwd als hartig met een vleugje zoetheid. Maar ach, dat kan ook andersom gezien worden.

Noord-Holland
In Noord-Holland kom je ook meerdere streekproducten tegen, zoals Weespermoppen, heerlijke zachte koekjes, maar denk ook aan Beemsterkaas en Zaanse mosterd. En heb je wel eens gehoord van een Duivekater? Dit is een feestbrood dat traditioneel gegeten wordt tijdens de feestdagen. Het is een langgerekt zoet witbrood.

Zuid-Holland
Wie ons al iets langer volgt weet dat we het eerder dit jaar hebben gehad over de Kapsalon. Dit van oorsprong zuidhollandse gerecht bestaat uit friet bedekt met kebab, sla, kaas, knoflooksaus en sambal, en is oorspronkelijk bedacht in Rotterdam. En vergeet de Haagse lekkernij ook vooral niet. Dan bedoelen we natuurlijk het Haagse Hopje, een donkerbruin snoepje met een koffie-achtige en zoete smaak.

Zeeland
Ook in Zeeland vind je een iconisch snoepje, namelijk de Zeeuwse Babbelaar.  Een andere zoete lekkernij uit deze regio kun je bij elke bakker kopen: de Zeeuwse bolus. De Zeeuwse bolus is een rol van witbrooddeeg gedrenkt in bruine suiker.

Noord-Brabant
Wanneer je aan Brabant denkt, komt het Brabantse worstenbroodje al snel in je op. En niet te vergeten, de Bossche bol, afkomstig uit de stad Den Bosch. Minder bekende lekkernijen zijn het Quukse en de Ginnekoek.

Limburg
Limburg is niet alleen beroemd om haar heerlijke vlaaien, maar ook als thuisbasis van diverse grote bierbrouwerijen. Daarnaast is een Nonnenvot, een klein gebakje in de vorm van een knoop, een specialiteit. Deze lekkernij wordt uitsluitend gegeten en gemaakt tijdens Carnaval.

Kortom, Nederland kent vele lekkernijen om je vingers bij af te likken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over lokale drankjes. Reden genoeg om nog eens een rondje door Nederland te doen!

In Amsterdam en Rotterdam organiseren wij voor groepen historische lekkernijenwandelingen door de stad. Samen met een professionele gids ontdek je de historie van de stad en proef je allerlei lekkernijen. Bel of mail ons voor een offerte.



Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!