Culinaire expeditie – Start de show! Welkom bij Vistheater Pesca

In hartje Amsterdam, halverwege de Rozengracht, vind je sinds 2016 een bijzonder theater. Een vistheater om precies. Wat je je daar precies bij moet voorstellen? Wij namen de proef op de som, want dit bijzondere horecaconcept maakt sinds kort deel uit van de stops die je kunt maken tijdens onze Lekkernijenwandeling. Dit is een smakelijke wandeltocht waarbij je samen met een gids door het mooie oude centrum en langs de grachten van Amsterdam loopt. Tijdens de wandeling maak je zes korte stops en proef je verschillende lekkernijen. Oesters bij Pesca bijvoorbeeld. Leuk om te doen met een groep vrienden of collega’s!

Catch of the day
Goed, Pesca dus. De deuren zijn nog maar net geopend als we aankomen, en er staat al een bescheiden rij. Tijdens het wachten raken we in gesprek met Bill, een zelfbenoemde pescotariër die ‘all the way from Tennessee’ naar Amsterdam is gekomen, speciaal om Pesca te bezoeken. In zijn eentje. Voor de vijfde keer al. Wauw, we hebben te maken met een fan. Dat we even moeten wachten bij het entree is overigens geen straf. Hier bevindt zich namelijk de ‘vismarkt’ en kijk je alvast je ogen uit. Dit is het ‘Theatre of Fish’, zoals met blinkende circuslampjes boven de roestvrijstalen toonbank is te lezen. Op die toonbank ligt de ‘catch of the day’: mosselen, zeebaars, coquilles, krab, kabeljauw, noem maar op. Allemaal even vers en smakelijk uitgestald. Duurzaam uiteraard, dat staat voorop.

Zelf je maaltje samenstellen
Het idee is dat we op de vismarkt ons maaltje samenstellen. We worden geholpen daar een kundig ‘viswijf’ – dat bedenken we niet zelf, dat staat op haar t-shirt – die ons uitleg geeft over de waar en bereidingswijzen waaruit we kunnen kiezen. Een menukaart is er namelijk niet, alleen een bord met de prijzen per stuk of per ons. Omdat de vis per gewicht wordt betaald, kun je het zo duur (en goedkoop) maken als je zelf wilt. Een avondje bij Pesca is echter best betaalbaar, en dat heeft mede te maken met het feit dat de bedenkers en eigenaren van Pesca vis toegankelijker willen maken. Gedurende de dag gooien de visverkopers de prijs van de vis omlaag om zo de vis uit te kunnen verkopen. Op deze manier wordt onnodige verspilling voorkomen. En omdat je als gast participeert in het concept, is er minder personeel nodig. Hierdoor zijn de personeelskosten lager dan in andere restaurants, waardoor de vis voor een nog lagere prijs aangeboden kan worden.

Gladde aal
Wanneer je je keuze hebt gemaakt, worden de producten afgewogen, ingepakt en naar de keuken gebracht. We wandelen door naar de ‘dranksuper’ waar je kunt kiezen uit een behoorlijk groot assortiment bieren en wijnen. We worden geadviseerd door een uitermate vriendelijke jongeman (weer met zo’n jolig t-shirt waar ‘Gladde Aal’ op te lezen staat, maar dat valt reuze mee). We nemen ons glas Pinot Grigio mee naar tafel – met uitzicht op de keuken – en wachten af. Wat klaar is wordt geserveerd en het smaakt allemaal fantastisch. Omdat de meeste gasten voor verschillende gerechten kiezen (wij namen o.a. de soft shell crab, tonijn, oesters, salade en patatas bravas) leent Pesca zich goed voor een avondje shared dining. Ze hebben hét recept in handen voor een gezellige avond uit. Daarbij maken ze er een punt van bij te dragen aan gezondere oceanen, zeeën en rivieren. Dat doen ze o.a. met hun Pesca Foundation. Het idee is dat ze het concept in de nabije toekomst ook gaan uitrollen op andere plekken in Amsterdam, en zelf in andere wereldsteden. Goed nieuws!Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!