Eat2Gather culinaire expeditie Horecava 2020 Krekelburger

Culinaire Expeditie – Van krekelburgers tot koffiekopjes van koffiedrab trends Horecava

Wat in 1957 ooit begon als een Horeca Vakbeurs waarbij voornamelijk zakendoen centraal stond, is anno 2020 uitgegroeid tot een dynamische melting pot waar iedereen die ook maar iets met horeca heeft te maken op afkomt: van marketeers tot restaurateurs, van producenten tot de levendige community van food lovers. Netwerken is uiteraard nog steeds het doel, maar ook: proeven, ruiken, zien, ervaren. Wij gingen op bezoek bij de alweer 64e editie, waarbij we onder meer van een Virgin Gin Tonic nipten, een krekelburger voorgeschoteld kregen en spannende groentecreaties proefden.

Samen tegen voedselverspilling
De Horecava 2020 gaat de strijd aan tegen voedselverspilling. Samen met het platform Samen Tegen Voedselverspilling wordt er alles aan gedaan om in 2030 zo’n 50% minder voedsel te verspillen. Zo kwamen we allerlei initiatieven tegen die zowel consumenten als het bedrijfsleven bewust willen maken hoe om te gaan met onze planeet, de verpakkingsmaterialen en uiteraard het voedsel zelf. Een kleine greep: de bijvangst-kroketten, viscurry’s en viskoekjes van Wild Catch; de circulaire business modellen in het TrendLAB en de duurzame vis van onze vrienden van Schmidt Zeevis (lees hier het blog over ons bezoek aan dit prachtige Rotterdamse bedrijf). The Lucky Cup, een koffiekopje gemaakt van koffiedrab, won de You Lucky Bird, de Horecava Innovatie Award in de categorie Concepts & Design. Geweldig idee.

Groentecreaties, zeewierkaviaar en krekelburgers
In het kader van een duurzamere omgeving voor mens, dier en milieu, spotten we – hoe kan het bijna ook anders – talloze vegetarische en veganistische producten en gerechten. Steeds vaker kiezen consumenten, producenten en restaurateurs voor vleesalternatieven. Het aanbod op de Horecava was dan ook overweldigend: van Karma Shoarma gemaakt van knolselderij tot zeewierkaviaar en het Michelin-sterren groente-assortiment uit de keuken van &samhoud. De mensen van Mr. Cricket vertelden ons alles over de ‘krekelrevolutie’, terwijl wij aandachtig luisterend een hapje namen van een onvervalste krekelburger, boordevol voedinsstoffen en heel lokaal, van Nederlandse bodem. Onze persoonlijke smaakhoogtepunten: de fantastische avocadoburger van LA Streetfood en pesto van edamame boontjes.

Naast het proeven van al die bijzondere smaken en boeiende gesprekken met diverse standhouders, belandden we uiteindelijk bij de hal waarin dranken, koffie en thee in de spotlight stonden. Kwam het even goed uit dat we meedoen aan Dry January! Want bij het Schiedamse P. Loopuyt & Co Distillers mochten we een Virgin Gin Tonic proeven.

Met haar Virgin 0% denkt Loopuyt een antwoord gevonden te hebben op de groeiende vraag naar alcoholvrije dranken. Loopuyt is het eerste ginmerk dat naast haar reguliere dry gin nu ook een alcoholvrije variant heeft ontwikkeld met exact dezelfde 12 botanicals, waarmee de dry gin gestookt wordt. Wat we nog niet eerder hadden gezien, was de mousserende wijn van Thomson & Scott: alcoholvrij én vegan. Kortom: een inspirerend bezoek!Schrijf je in voor onze
culinaire, maandelijkse,
gratis nieuwsbrief!

    Schrijf je in voor onze
    culinaire, maandelijkse,
    gratis nieuwsbrief!